Autostrada Sibiu-Orăştie: Ministrul Transporturilor inspectează lotul 3 Sălişte-Cunţa

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va efectua, vineri, o nouă vizită de verificare a stadiului lucrărilor la lotul 3 (Sălişte-Cunţa) al Autostrăzii Orăştie-Sibiu, informează ministerul de resort.
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 09:08
Autostrada Sibiu-Orăştie: Ministrul Transporturilor inspectează lotul 3 Sălişte-Cunţa

Cei 22 km de autostradă dintre Cunţa şi Sălişte, de pe tronsonul Orăştie-Sibiu, vor fi deschişi traficului pe data de 14 noiembrie, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate situaţiei.

“Da, cel mai probabil se va deschide vineri” a declarat pentru ECONOMICA.NET ministrul Transporturilor, Ioan Rus, miercuri, 12 noiembrie. Întrebat dacă s-au rezolvat problemele legate de alunecările de teren din zonă, ministrul a spus că mai este de lucru, dar că tronsonul de autostradă este sigur pentru şoferi.

“Acolo va mai fi de lucru, dar siguranţa circulaţiei pe autostradă nu va fi afectată. Pe drumurile de legătură se va mai lucra” a spus Ioan Rus.

Tronsonul de autostradă de 22 de kilometri dintre Cunţa şi Sălişte, practic lotul 3 al tronsonului mare Orăştie-Sibiu, s-a dovedit a fi cel mai provocator din punct de vedere al construcţiei dintre toate bucăţile de autostradă aflate acum în construcţie de vechiul coridor IV pan-european. Este singurul lot dintre cele patru de pe tronsonul Orăştie-Sibiu care nu a fost încă finalizat.  Celelalte au fost date în folosinţă în decembrie 2013.

Lucrările ar fi trebuit terminate iniţial în aprilie 2013, termenul a fost prelungit până în noiembrie anul trecut şi, apoi, întins până în luna noiembrie a acestui an. Problema a ţinut nu de vaiductul de la Aciliu, cel mai mare viaduct din România, care se află pe acest tronson, ci de problemele legate de alunecările de teren din zona Dealului Aciliu, care afectează şase din cei 22 km ai autostrăzii.

„Sunt lucrări întârziate, sunt probleme. Sunt probleme legate de soluţiile tehnice pe care le-au găsit, unele nu se pretează la situaţia din teren, zona asta este cu alunecări de teren. Trebuie găsite alte soluţii, unele s-au găsit”, a spus şi ministrul Ioan Rus, la finalul unei inspecţii care a avut loc în luna iuliie a acestui an.

Problemele se pare că nu au fost încă rezolvate, iar riscul este ca tot dealul să o ia la vale, peste autostradă, în cazul unor precipitaţii masive. Chiar acum trei săptămâni, jurnaliştii de la Digi 24 au observat că pământul a luat-o din nou la vale, după o ploaie.

Iar problemele nu ţin doar de alunecările de teren. Potrivit unei anchete realizate de ziarul România Liberă în luna septembrie, fostul consultant angajat de stat pentru supervizarea lucrărilor ar fi descoperit nu mai puţin de 200 de nereguli referitoare la calitatea lucrărilor. Ele apar într-un raport care acoperă perioada aprilie 2012-mai 2014, şi, printre ele România Liberă enunţă “asfalt subţiat sub limitele minime admise, structuri de beton crăpate, straturi ale autostrăzii aşternute fără respectarea tehnologiilor corespunzătoare”.

Potrivit ultimelor date cu stadiul lucrărilor de la tronsoanele de autostradă de pe coridorul IV, remise redacţiei ECONOMICA.NET la jumătatea săptămânii trecute de către Compania de Autostrăzi, în dreptul lotului 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu apare un stadiu fizic de realizare a lucrării de 91%.

Totodată, la ora 13,00, va fi prezent la Centrul de întreţinere şi coordonare de pe autostrada Orăştie – Sibiu, unde se vor semna contractele de execuţie pentru Autostrada Sebeş – Turda, lotul 1 (km 0+000 – km 17+000) şi lotul 2 (km 17+000 – km 41+250).

Licitaţia pentru executarea lucrărilor la lotul 1 a fost câştigată de Asocierea Impresa Pizzarotti SpA&Pomponio Constructii, iar pentru lotul 2, de către Asocierea Aktor şi Euroconstruct Trading 98.

Durata contractului pentru ambele loturi este de 70 de luni, din care proiectarea şi execuţia – 22 de luni, iar perioada de garanţie – 48 de luni.

Valoarea lucrărilor depăşeşte 541,739 milioane de lei pentru lotul 1, iar pentru lotul 2 – 549,332 milioane de lei, ambele fiind finanţate prin Fondul de coeziune (85%) şi din bugetul de stat (15%).

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...