O firmă chineză blochează Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 5. China Railway a depus din nou contestaţie şi cere şi excluderea Astaldi

Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu - Pitești generează un adevărat război al contestațiilor între constructori chinezi și italieni. Anunțați din nou luna trecută că au fost excluși din licitație, chinezii au depus iar contestație și au cerut în plus excluderea italienilor de la Astaldi.
Anemona Andone - vin, 03 apr. 2020, 11:48
O firmă chineză blochează Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea 5. China Railway a depus din nou contestaţie şi cere şi excluderea Astaldi

Asocierea China Railway – Viaponte Rom a depus pe 31 martie o nouă contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Asta după ce Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a înștiințat-o pe 19 martie că menține decizia de excludere a ofertei sale din cadrul licitației pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești din cel mai important proiect rutier al României.

Înainte de a fi exclusă inițial din procedură, oferta chinezilor se afla pe primul loc, urmată de cea a italienilor de la Astaldi și apoi de cea a italienilor de la Impresa Pizzarotti.

Pe lângă anularea documentului de excludere din licitație, asocierea chinezilor mai cere acum și scoaterea din cursă a rivalilor italieni de la Astaldi, care ar fi preluați de un alt gigant italian, respectiv Salini (foto jos).

„Este absurd că CNAIR dorește cu orice preț să excludă din procedură un constructor extrem de puternic, pentru că asociatul acestuia cu 2,8%, Viaponte Rom, are emis pe numele său, chiar de către CNAIR, un document constatator a cărui soartă juridică nici măcar nu a fost tranșată, fiind contestat în fața instanței de contencios administrativ”, spune avocatul asocierii chinezilor în contestație.

„În același timp însă, CNAIR dorește să atribuie contractul unui constructor cu probleme economice, financiare și juridice grave, care a săvârșit numeroase abateri grave în contractele care i-au fost atribuite, soldate cu zeci de rezilieri și sancțiuni pecuniare”, continuă avocatul chinezilor.

Perioada de evaluare a ofertelor, prelungită de 10 ori

Epopeea licitației pentru construirea secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu – Pitești a început în iulie 2017, cu lansarea acesteia în SEAP. Trei luni mai târziu au fost depuse ofertele, iar de atunci perioada de evaluare a acestora a fost prelungită de 10 ori, potrivit avocatului chinezilor.

El precizează că înainte de excluderea abuzivă și nelegală a ofertei chinezilor, oferta lor se afla pe primul loc, cu un punctaj maxim de 100 de puncte.

În plus, avocatul chinezilor spune că CNAIR trebuie să aștepte ca instanța să se pronunțe asupra legalității documentului în baza căruia a fost exclusă din licitație oferta asocierii chinezilor.

Avocatul chinezilor menționează că acel document, respectiv un certificat negativ, este contestat la Curtea de Apel București, dar și la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Amintim că certificatul negativ a fost emis pentru partenerul chinezilor, Viaponte Rom, pentru neîndeplinirea unui contract mai vechi în care acesta era asociat cu un alt constructor italian, Maltauro (ICM). Acel contract viza construirea tronsonului Nădășelu – Mihăiești din Autostrada Transilvania și a fost reziliat de către CNAIR în 2017, din cauză că nu ar fi fost respectați termenii contractuali de către constructor.

De la CNSC la CAB și Curtea Supremă de Justiție

Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu – Pitești este unul dintre cele mai disputate tronsoane de autostradă din România.

De la CNSC și Curtea de Apel București, soarta secțiunii 5 a ajuns și în mâna judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

După ce a fost exclusă inițial din licitație, asocierea chinezilor a obținut câștig de cauză la CNSC și apoi la CAB pentru reintrarea în licitație. Însă în urma unei intervenții a italienilor de la Astaldi la CAB, aceasta a fost exclusă iar din licitație. Prin urmare, chinezii au atacat ultima decizie a CAB la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii Curții Supreme au respins pe 20 februarie 2020 demersul asocierii chinezilor, însă aceasta a formulat recurs și așteaptă să fie stabilit un termen de judecată.

Rămâne de văzut cum, dar mai ales când se va încheia războiul italo-chinez pentru această secțiune din cel mai important proiect rutier al României.

Valoarea estimată a contractului pentru construcţia secţiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești este de 1,83 miliarde de lei, fară TVA. În octombrie 2017, CNAIR a primit pentru acest contract opt oferte:

1. Astaldi SpA

2. Asocierea China Railway 14th Bureau Group Co Ltd – Viaponte Rom SRL – Viaponte Projetos e Consultoria de Engenharia SA

3. Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pizzarotti SA

4. Asocierea Itinera SpA – Retter Projectmanagement SRL

5. Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA

6. Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)

7. Asocierea Tirrena Scavi SpA – Toto SpA Costruzioni Generali

8. Asocierea Trameco SA – Vahostav SK as – Construcții Erbașu SA – Vega ’93 SRL – East Water Drillings SRL

Secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti este amplasată în județul Argeș şi are o lungime de 30,35 km. Traseul acesteia va începe în zona localităţii Curtea de Argeș și va continua paralel cu râul Argeș, până la actuala centură a Municipiului Pitești.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...