1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Ai casă sau bani la bancă? E posibil să fii obligat să-ţi declari averea la Fisc

Persoanele fizice care sunt supuse unei verificări fiscale personale pot fi obligate să completeze o declaraţie de patrimoniu şi să o depună la Fisc. Deocamdată, singura procedură care permite verificarea fiscală este cea pentru Controlul marilor averi. 

27 aug, 2013 | Economica.net

Contribuabilii trebuie să declare dacă au case sau terenuri, maşini, bijuterii sau obiecte de artă în valoare de cel puţin 15.000 de lei, animale de rasă cu o valoare de cel puţin 15.000 de lei, conturi sau depozite bancare cu o valoare nespecificată, sau orice alte bunuri cu o valoare mai mare de 10.000 de lei, arată un proiect de Ordin al ministrului Finanţelor, care stabileşte conţinutul declaraţiei.

Mai trebuie declarate poliţele de asigurare, altele decât cele auto, dar şi cheltuielile personale sau cheltuielile cu persoanele aflate în întreţinere. De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, trebuie declarate şi datoriile.

Puteţi vedea aici proiectul de act normativ.


Pe cine vizează. Acum.

În prezent, există o singură procedură prin care poate fi verificată fiscal o persoană fizică şi aceea este a Controlului marilor averi, prevăzută în Codul de procedură fiscală. Aşadar, deocamdată, doar persoanele cu averi mari vor fi obligate să depună această declaraţie. 

Pericolul din lege

Foarte important este că articolul 109 din Codul de Procedură Fiscală, acela la care acest nou Ordin face referire, nu face vreo diferenţă între contribuabili din punctul de vedere al veniturilor declarate sau al impozitelor plătite. Aşadar, o simplă modificare a Codului de procedură va permite Fiscului să pretindă completarea acestei declaraţii de către oricine ar putea fi în situaţia să deţină bunurile de mai sus.

Obligativitatea depunerii acestei declaraţii de patrimoniu apare dacă Fiscul consideră că există diferenţe semnificative între veniturile declarate de contribuabili şi situaţia reală a unei persoane. “Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate calculate în baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit este o diferenţă mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei” scrie în Codul de Procedură Fiscală.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO