1EUR = 4.8744 RON

News

Baciu, LAPAR: Lipsa forţei de muncă e o problemă naţională. În 28 de ani s-au dezvoltat într-un ritm extraordinar de rapid ajutoarele sociale

Lipsa forţei de muncă nu doar în agricultură, ci în toate sectoarele de activitate, este o problemă naţională, a declarat, miercuri, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, Laurenţiu Baciu, care s-a arătat dezamăgit că în ultimii 28 de ani, în mediul rural din România, s-au dezvoltat într-un ritm extraordinar de rapid ajutoarele sociale.

23 mai, 2018 | Agerpres

'E o problemă naţională şi nu ne plângem doar noi, cei din agricultură, ci din toate sectoarele de activitate, de lipsa forţei de muncă. Eu când îi aud pe unii că spun că salariile sunt mici, păi nu ai cui să le dai. Suntem nevoiţi să facem eforturi foarte mari, să înlocuim forţa de muncă cu utilaje care costă sume fabuloase şi nu reuşim de multe ori să le amortizăm, pentru că avem o piaţă destul de precară pe ceea ce înseamnă piaţa produselor agricole şi astfel în loc să ne dezvoltăm, batem pasul pe loc. Noi vrem să facem, să producem plus valoare, ne gândim la bugetul României. Vrem progresul României, dar nu avem cu ce, pentru că sunt nişte legi, ar trebui să vă aplecaţi asupra lor', a precizat Laurenţiu Baciu, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor, adresându-se premierului României.

Şeful LAPAR s-a arătat dezamăgit de faptul că în ultimii ani în România se dau foarte multe ajutoare sociale, nemeritat, iar sectorul suferă de lipsa forţei de muncă.

'Vă spun cu amărăciune ca în cei 28 de ani s-a dezvoltat într-un ritm extraordinar de rapid o nouă specializare la ţară: ajutoarele sociale. Acolo unde unii s-au născut numai să primească. Nu este o acuzaţie. Legea este binevenită, să-i dai unui om ajutor când vezi că nu are posibilităţi de trai, dar tot în legea aia spune că, dacă nu are unde să îşi câştige existenţa. Ori la noi în sectorul agricol este valabil pentru jumătate de ţară, nu găseşti un om indiferent cât îi dai. Nici nu vorbim de salarizare este exclus, ca nu ai cui. Preferă să stea pe ajutorul social, să trăiască din acele alocaţii. Şi numărul lor se înmulţeşte, pentru că nici copiii lor, neavând educaţie pe care ar trebui să le-o dea... Cine? Ăla care stă în faţa cârciumii toată ziua? Păi vine şi el lângă taică-su şi maică-sa când face majoratul si tot la ajutoare intră', a precizat Baciu.

LAPAR, federaţie cu reprezentativitate la nivel naţional a producătorilor agricoli din ţară, organizează miercuri Conferinţa Naţională a Agricultorilor, cu tema 'Agricultura-Prioritate Naţională' eveniment anual, devenit un etalon pentru agricultură şi stabilirea politicilor care vizează acest sector.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO