Banca Europeană de Investiţii acordă României un împrumut de 300 de milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor de mediu

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă României un împrumut în valoare de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, în perioada 2014 - 2020, a anunţat, joi, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 16 iun. 2016, 16:12
Banca Europeană de Investiţii acordă României un împrumut de 300 de milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor de mediu

Contractul de finanţare a fost semnat joi, la Luxemburg, de ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Cristian Popa.

‘Contractul de finanţare semnat este dovada bunei colaborări dintre România şi BEI şi a sprijinului permanent acordat de bancă pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene şi îndeplinirea condiţiilor asumate de ţara noastră prin aderarea la UE. Acordăm o mare atenţie mediului înconjurător şi, prin acest împrumut, vom acoperi parţial contribuţia bugetului de stat la proiecte în domeniul apei şi apei uzate, a managementului deşeurilor, a protejării şi conservării biodiversităţii, refacerea ecosistemelor degradate şi adaptarea la schimbările climatice’, a declarat Anca Dragu.

Potrivit vicepreşedintelui BEI, Cristian Popa, prin împrumutul BEI, vor fi cofinanţate proiecte prioritare cu o valoare totală de 4,5 miliarde de euro, contribuind, astfel, la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de Uniunea Europeană.

‘Operaţiunea va sprijini implementarea unor proiecte relevante în vederea transpunerii Directivelor cheie ale Uniunii Europene din domeniul infrastructură de apă, apă uzată şi management deşeurilor, îmbunătăţind astfel protecţia mediului şi contribuind la dezvoltarea sustenabilă, precum şi a standardelor de viaţă din România. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autorităţile române lucrează împreună cu Banca Europeană de Investiţii, cuprinzând transporturile, energia, dezvoltarea rurală şi infrastructură publică, printr-o competitivitate sporită a serviciilor’, a precizat Cristian Popa.

Finanţarea BEI se acordă sub forma unui Program de Împrumut Structural. Pe lângă proiectele de infrastructură la scară largă, împrumutul BEI poate fi, de asemenea, utilizat pentru finanţarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finanţare directă din partea BEI.

Acest împrumut este o continuare a sprijinului Băncii UE pentru investiţiile strategice prioritare în cadrul programelor operaţionale ale Uniunii Europene în România, urmând împrumutului de cofinanţare de un miliard de euro, din cadrul Strategiei Naţionale de Referinţă, pentru proiecte de transport şi de mediu precum şi celui de 300 de milioane euro destinat Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, prevăzute în perioada de programare 2007-2013.

Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) prin care s-a oferit asistenţă tehnică de către BEI, a contribuit la elaborarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, selectând proiectele care vor fi implementate în cadrul acestui împrumut, garantând calitatea respectivelor proiecte.

BEI este banca Uniunii Europene, instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele sale membre. Aceasta face posibilă finanţarea pe termen lung pentru investiţii solide, care să contribuie la obiectivele politicii UE.

De la începutul operaţiunilor BEI în România, banca a acordat împrumuturi în valoare totală de aproximativ 11 miliarde de euro (inclusiv împrumutul semnat joi), reprezentând circa 7% din PIB-ul României estimat pe 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
DSP: Incidenţa COVID în Bucureşti este duminică de 16,38 la mia de locuitori
DSP: Incidenţa COVID în Bucureşti este duminică de 16,38 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti, de 16,38 de cazuri la mia de locuitori, ...
Bursa de la Bucureşti a pierdut 908,6 milioane de lei din capitalizare în această săptămană
Bursa de la Bucureşti a pierdut 908,6 milioane de lei din capitalizare în această săptămană
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 908,6 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,41%, în această săptămână, ...
CNCAV: 45.331 de persoane au fost vaccinate în Capitală de vineri până duminică
CNCAV: 45.331 de persoane au fost vaccinate în Capitală de vineri până duminică
Un număr de 45.331 de persoane au fost vaccinate în Capitală de vineri, ora 8,00, până duminică, la aceeaşi oră, ...