Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre intenţionează să acorde împrumuturi de 290 de milioane euro pe an

Banca pentru Comerţ si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) are în vedere un ritm anual de creştere a portofoliului de 7,5%, ceea ce presupune aprobarea unui volum de noi împrumuturi la nivelul de 285 - 290 milioane de euro pe an, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe Publice (MFP). 
Economica.net - mar, 21 iul. 2015, 18:32
Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre intenţionează să acorde împrumuturi de 290 de milioane euro pe an

‘În februarie 2015, a fost adoptată strategia pe termen mediu şi planul de afaceri pentru perioada 2015 – 2018, care are ca obiective principale îndeplinirea mandatului BCDMN încredinţat de statele membre: promovarea cooperării regionale şi dezvoltarea economică a statelor membre. Conform scenariului de bază, BCDMN are în vedere un ritm anual de creştere a portofoliului de 7,5%, ceea ce presupune aprobarea unui volum de noi împrumuturi la nivelul de 285 – 290 de milioane de euro pe an, menţinerea calităţii portofoliului şi un portofoliu echilibrat din punct de vedere sectorial şi geografic. Banca acordă prioritate proiectelor de tip cross-border sau cu un impact regional’, au precizat aceştia.

Ca urmare a aprobării strategiei pe termen mediu, în perioada imediat următoare, BCDMN urmează să aprobe strategiile de ţară, inclusiv strategia pentru România, care stabileşte priorităţile şi ţintele operaţionale ale băncii pentru perioada 2015 – 2018. Conform reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, accentul va fi pus ca şi până în prezent pe dezvoltarea sectorului privat, fără a fi neglijate oportunităţile de finanţare în sectorul public.

Aceştia au explicat că politica de provizioane a BCDMN este aliniată la cerinţele internaţionale în domeniu. Astfel, provizioanele sunt de două tipuri: provizioanele generale, aplicabile întregului portofoliu, şi provizioanele specifice, aplicabile acelor operaţiuni care, prin intermediul unor testări, au fost determinate ca având potenţial de deteriorare. Începând cu anul 2011, BCDMN implementează directiva Basel II.

La sfârşitul anului 2014, provizioanele erau în sumă totală de 47,734 milioane de euro, respectiv 5,4% la portofoliul de împrumuturi trase şi nerambursate.

În ceea ce priveşte portofoliul din România, conform răspunsului MFP, nu s-au înregistrat până în prezent împrumuturi în dificultate sau neperformante.

România este membru fondator al BCDMN, alături de celelalte state membre ale Cooperării Economice la Marea Neagra (CEMN), respectiv Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Moldova, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina. Acordul de înfiinţare al băncii a fost semnat la 30 decembrie 1994 şi ratificat ulterior de Parlament prin Legea nr. 67/1996.

România deţine în prezent 280.000 acţiuni în valoare de 322.000.000 euro, respectiv 14% din capitalul subscris şi vărsat şi 9,34% din capitalul autorizat al BCDMN.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...