Bancherii: Păstrarea dobânzii la conversia în lei a creditelor în valută va costa băncile 3 miliarde de euro

Bancherii spun că pierderile generate de conversia în lei a creditelor în valută sunt prea mari şi vor afecta solvabilitatea băncilor.
Mihai Banita - mie, 17 sept. 2014, 13:50
Bancherii: Păstrarea dobânzii la conversia în lei a creditelor în valută va costa băncile 3 miliarde de euro

Păstrarea dobânzii la conversia creditelor din valută în lei ar provoca pierderi 14,4 miliarde de lei, şi scăderea la 9,8% a solvabilităţii sistemului bancar, cu 7 puncte procentuale faţă de nivelul prezent, a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). 

Oficialul ARB a făcut această declaraţie în Parlament, la dezbaterea în comisii a Proiectului de lege referitor la conversia în lei a creditelor contractate în valută. Potrivit proiectului de act normativ, se instituie dreptul consumatorului de a opta pentru convertirea creditului într-o monedă alternativă, fără comisioane, fără costuri adiţionale sau garanţii suplimentare.

Bancherii consideră că articolul care intezice băncilor să perceapă costuri suplimentare debitorilor pentru conversie ar putea fi interpretat ca o interdicţie impusă modificării nivelului dobânzii la momentul conversiei. Astfel, schimbarea unui credit din euro în lei s-ar putea face la nivelul dobânzii euro, mai mic în unele cazuri decât cel aferent creditelor în lei.

Bancherii au criticat şi un articol, aprobat de Senat, care dă dreptul consumatorilor să convertească creditele în orice valută. Dănescu susţine că această prevedere ar putea duce la abuzuri şi s-ar putea chiar întoarce împotriva debitorilor care s-ar putea lăsa influenţaţi de evoluţia temporară a unei monede în care să-şi convertească creditul. Preşedintele ARB spune că acest articol ar permite debitorilor să convertească împrumutul în monede precum lira turcească, monedă cu o evoluţie oscilantă. „Riscul valutar nu este eliminat deloc, ci naşte pericole potenţiale”, susţine Dănescu. De asemenea, o altă problemă este că în lege nu se stipulează de câte ori se poate face conversia creditului.

Potrivit notei de fundamentare, „proiectul urmăreşte protejarea consumatorilor care au credite într-o monedă străină de majorarea ratelor bancare, cauzată de fluctuaţiile ratelor de schimb valutar”. Românii care au luat credite în valută înainte de anii de criză au făcut-o la un curs de schimb mai bun decât cel din prezent, astfel că cei care câştigă în lei plătesc azi rate mai mari la bancă.

Proiectul vine să modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 50 din 2010, şi este iniţiat de deputatul PSD de Vaslui Ana Birchall şi susţinut de alţi 130 de parlamentari, dintre care cei mai mulţi de la PSD şi PNL.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...