Băncile au redus dobânzile la depozite şi credite în iunie 2014, atât în lei cât şi în euro – BNR

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru credite şi depozite au scăzut în iunie 2014 faţă de luna anterioară, atât la lei, cât şi la euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 12:49
Băncile au redus dobânzile la depozite şi credite în iunie 2014, atât în lei cât şi în euro - BNR

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituţiile de credit au redus dobânzile cu 0,06 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 3,04% pe an în iunie 2014 faţă de 3,1% pe an în mai. La depozitele noi, dobânzile au scăzut de la o medie de 2,55% pe an în luna mai, la 2,43% pe an în iunie.

La euro, băncile au redus dobânzile în iunie faţă de mai atât la depozitele noi, de la 1,59% pe an la 1,52% pe an, cât şi la cele vechi, de la 1,87% pe an la 1,83% pe an. În aceeaşi perioadă, băncile au scăzut dobânzile şi pentru depozitele în euro ale populaţiei, de la 1,95% pe an la 1,92% pe an în cazul depozitelor din sold, dar le-au menţinut pentru depozitele noi la 1,85% pe an. O creştere a fost consemnată la depozitele noi în euro, constituite de populaţie pe o perioadă de peste doi ani, la o medie de 1,75% pe an în iunie de la 1,45% pe an luna anterioară. În acest caz, însă, este de remarcat faptul că în urmă cu un an, respectiv iulie 2013, băncile ofereau, în medie, dobânzi de 5,81% pe an pentru depozitele noi ale populaţiei constituite pentru perioade de peste doi ani, cu mai mult de patru puncte procentuale peste media din iunie 2014.

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile au scăzut uşor în iunie, la 8,61% pe an, de la 8,86% pe an în mai, şi rămân cu aproape două puncte procentuale sub media practicată în urmă cu un an. Şi pentru împrumuturile nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mici de la populaţie şi firme, de 7,04% pe an în iunie, faţă de 7,97% pe an în mai 2014.

Pentru împrumuturile în valută în sold, dobânzile au fost, în medie, de 5,1% pe an în iunie, nivel similar cu cel urmă cu un an şi uşor sub media din mai 2014, respectiv 5,13% pe an. La creditele noi, băncile au redus dobânzile la 4,44% pe an în iunie, de la 4,46% pe an în luna anterioară. Dar, pentru populaţie, dobânzile la împrumuturile noi în euro au crescut, la o medie de 5,63% pe an în iunie, de la 5,27% pe an în mai şi de la 4,59% pe an în iulie 2013.

Cel mai mult au crescut dobânzile pentru creditele de consum în euro nou acordate populaţiei, la o medie de 6,34% pe an în iunie, faţă de 4,92% pe an în mai şi de 5,66% pe an în urmă cu 12 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei pentru următorii doi ani și jumătate. Primul pas presupune amplasarea chiar......
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Cele trei bănci publice turceşti care autorizau sistemul rusesc de plăţi Mir vor renunţa la acesta după avertismentele ...
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Panourile fotovoltaice sunt o soluție tot mai des întâlnită. Acestea sunt de ajutor când vine vorba de independență ...
ANCOM a aprobat modificarea tarifelor maxime percepute operatorilor pentru accesul pe proprietatea publică
ANCOM a aprobat modificarea tarifelor maxime percepute operatorilor pentru accesul pe proprietatea publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aprobat modificarea tarifelor maxime ...