Băncile centrale îşi fac planuri de urgenţă pentru eventualitatea intrării SUA în default

Băncile centrale au început să-şi facă planuri de urgenţă pentru a păstra pieţele financiare funcţionale în cazul în care Statele Unite nu-şi vor putea achita la scadenţă datoriile, situaţie care va pune obligaţiunile folosite ca referinţă la nivel global în situaţia de default.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 06:58
Băncile centrale îşi fac planuri de urgenţă pentru eventualitatea intrării SUA în default

Liderii băncilor centrale au discutat posibile măsuri de răspuns la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), de la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg. Discuţiile au continuat şi după ce bancherii au părăsit reuniunea de la Washington.

„Doar pentru că în trecut a fost rezolvată întotdeauna, nu înseamnă că nu trebuie să facem plauri de urgenţă. (…) Mă aştept ca Banca Angliei să se pregătească. Mă aştept ca sectorul privat să facă acelaşi lucru, iar în alte ţări situaţia să fie similară”, a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie funcţia de viceguvernator pentru stabilitate financiară la Banca Angliei.

Răspunsul iniţial al băncilor centrale la o eventuală intrare a SUA în default ar fi asemănător cu acţiunile întreprinse după colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008. La momentul respectiv, băncile centrale s-aua angajat să asigure lichiditate suficientă, au redus cerinţele pentru garanţiile cerute la acordarea de finanţare şi au deschis linii de swap între ele pentru a-şi asigura un necesar suficient de monedă.

Datoriile SUA către creditori sunt, însă, de câteva zeci de ori mai mari decât cele ale Lehman la momentul falimentului.

„Banca are la dispoziţie o serie de instrumente prin care să se asigure că sistemul operează normal, că lichiditatea se menţine în condiţii normale în orice situaţie”, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Canadei, Stephen Poloz. Oficialul a refuzat să dea detalii.

Reprezentanţii băncilor centrale au avut oportunitatea de a discuta despre ameninţarea unui default chiar cu preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, în timpul unui prânz organizat de acesta pentru omologii săi sâmbătă, în contextul întâlnirilor de la FMI, notează Bloomberg.

Congresul american are tot mai puţin timp pentru a depăşi un impas politic care riscă să împingă SUA în situaţia de a nu-şi plăti datoriile dacă limita de împrumut a ţării nu este majorată la 17 octombrie.

Liderii democraţi şi republicani din Senat au continuat luni să lucreze la detaliile unui acord care ar împiedica intrarea ţării în default şi ar pune capăt unei opriri parţiale a activităţii statului federal, aflată deja în a 15-a zi. Un acord, care va necesita însă susţinerea membrilor legislativului american, ar putea fi anunţat chiar de marţi, notează Bloomberg.

O întâlnire prevăzută pentru luni după-amiază între preşedintele Barack Obama şi liderii din Congres privind un compromis bugetar a fost amânatâ, a transmis Casa Albă, fără a oferi o nouă dată.

Preşedinţia americană a lăsat să se înţeleagă că amânarea acestei reuniuni nu constituie un semn negativ, subliniind că a luat decizia „pentru a permite liderilor Senatului să continue să realizeze progrese importante către o soluţie în vederea ridicării plafonului datoriei şi redeschiderii administraţiei”.

Chiar înainte de acest anunţ, liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, şi liderul minorităţii republicane, Mitch McConnell, şi-au declarat optimismul faţă de posibilitatea de a ajunge la o soluţie în ceea ce priveşte criza politică care paralizează Washingtonul de două săptămâni.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul israelian se va întâlni cu Joe Biden marţi la Washington
Premierul israelian se va întâlni cu Joe Biden marţi la Washington
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, invitat miercuri să ţină un discurs în faţa Congresului Statelor Unite, urmează să se întâlnească marţi la Washington cu preşedintele american Joe......
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia a crescut cu 12%, în prima jumătate a anului
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia a crescut cu 12%, în prima jumătate a anului
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia, în prima jumătate a acestui an, a crescut cu 12% în ritm anual, până la 580.000, ...
Producţia de cărbune va scădea, până în 2027, cu un ritm mediu anual de 11,4% şi importurile cu 24,5% – CNSP
Producţia de cărbune va scădea, până în 2027, cu un ritm mediu anual de 11,4% şi importurile cu 24,5% – CNSP
Dinamica producţiei de cărbuni cât şi importul acestora sunt prevăzute în scădere, în perioada 2024-2027, pe măsură ...
Loteria Română: Report de aproape 3,2 milioane de euro la Loto 6/49, la extragerea de duminică
Loteria Română: Report de aproape 3,2 milioane de euro la Loto 6/49, la extragerea de duminică
Reportul pentru categoria I a jocului Loto 6/49 depăşeşte 3,18 milioane de euro, la extragerea de duminică, în timp ...