1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Băncile din zona euro continuă să-şi reducă povara creditelor neperformante - BCE

Instituţiile financiare din zona euro au continuat să-şi reducă povara creditelor neperformante (NPL) în trimestrul patru din 2017, arată datele publicate, luni, de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

30 apr, 2018 | Agerpres

În cazul băncilor supervizate de către BCE, împrumuturile neperformante au scăzut la 721 miliarde de euro, la sfârşitul anului trecut, de la 759 miliarde de euro în 2017, progrese înregistrând toate ţările care s-au confruntat cu probleme în sistemul bancar: Italia, Spania, Irlanda, Portugalia şi Grecia.

Economiştii avertizează că, din cauza NPL, este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.

În zona euro, rata creditelor neperformante a scăzut în ultimii ani sub 5%, dar rămâne la un nivel ridicat, de peste 10%, în Italia, Irlanda şi Portugalia, şi de 45% în Grecia.

La sfârşitul anului trecut, băncile din Italia aveau credite neperformante de 187 miliarde de euro, peste un sfert din totalul înregistrat în zona euro, dar în scădere faţă de 248 de miliarde de euro, la sfârşitul lui 2016.

În Grecia, împrumuturile neperformante au scăzut de la 106 la 101 miliarde de euro, în timp ce în Spania au scăzut de la 112 la 106 miliarde de euro.

Pentru a evita declanşarea unei noi crize, Banca Centrală Europeană pune presiune asupra instituţiilor financiare pentru a-şi curăţa bilanţurile de creditele neperformante moştenite în timpul recesiunii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO