Băncile italiene au şansa să prospere – WSJ

Băncile italiene beneficiază de pe urma redresării economiei şi a situaţiei politice, după ce premierul Matteo Renzi a câştigat bătălia prin care obţine stabilitatea necesară adoptării reformelor, se arată într-o analiză publicată luni de publicaţia americană 'Wall Street Journal' (WSJ).
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 11:34
Băncile italiene au şansa să prospere - WSJ

Avansul economiei a dus la reducerea creditelor neperformante iar reformele au îmbunătăţit procedurile legate de faliment şi a stimulat tranzacţiile în rândul băncilor populare.

Există oportunităţi în Italia, dar cumpărătorii sunt circumspecţi: cotaţiile sunt deja prea extinse pentru principalii jucători de pe piaţă, se arată în WSJ.

În industria bancară italiană, veniturile din creditare s-au stabilizat dar creşterea este anemică deoarece se acordă greu noi împrumuturi, concurenţa în domeniu este ridicată şi costurile de finanţare au urcat la un nivel record.

Creşterea ratei creditelor neperformante a încetinit de la sfârşitul lui 2013, consideră analiştii de la Citigroup. Dar îmbunătăţirea nu va avea nici un efect fără o creştere economică susţinută, susţin analiştii. Şi mult aşteptata creare a băncii de rebuturi (bad bank) va accelera curăţirea bilanţurilor instituţiilor financiare, în speciale pentru cele mai afectate, cum ar fi Banca Monte dei Paschi di Siena.

Guvernul de la Roma va adopta măsuri concrete pentru a ajuta băncile italiene să scape de creditele neperformante în următoarele săptămâni, a afirmat recent premierul Matteo Renzi. Măsurile vor ajuta la gestionarea problemei împrumuturilor neperformante de către bănci, care vor fi, astfel, pe picior de egalitate cu creditorii din alte ţări, a explicat Matteo Renzi.

Acesta a adăugat: ‘În următoarele săptămâni va fi înfiinţată o bancă de rebuturi (bad bank) în care să fie incluse creditele neperformante, astfel încât sistemul nostru bancar să beneficieze de aceleaşi condiţii ca şi instituţiile financiare europene’.

Guvernul italian vrea să adopte şi măsuri de optimizarea procedurilor legate de faliment, pentru a ajuta băncile care se confruntă cu credite neperformante de aproximativ 350 de miliarde de euro.

Dar reuşitele ar putea veni din alt domeniu, se arată în WSJ. Diviziile de gestionare a activelor ar putea genera majorarea veniturilor deoarece din ce în ce mai mulţi italieni sunt interesaţi să-şi investească banii în fonduri mutuale şi în alte produse de economisire.

UniCredit şi Mediobanca ar trebui să obţină venituri importante în urma consolidării. UBI şi Banca Popolare di Milano sunt suficient de puternice pentru a achiziţiona rivali mai mici şi a genera capital, majorându-şi câştigurile prin reducerea sucursalelor şi a numărului de angajaţi.

UniCredit se va descurca bine dacă redresarea economiilor din Germania şi Italia va fi solidă dar capitalizarea băncii este mai puţin solidă decât a rivalelor sale din Italia şi din Europa.

Intesa a înregistrat profituri decente şi un nivel solid al capitalului, este cea mai fermă opţiune pentru cei care caută o vară italiană mai liniştită.

Cea mai mare bancă de retail din Italia, Intesa Sanpaolo SpA, a publicat săptămâna trecută rezultate financiare care depăşesc estimările analiştilor şi a anunţat că în primul trimestru din 2015 a sporit creditarea companiilor, un semn că a treia mare economie a zonei euro îşi revine din recesiune.

În perioada ianuarie-martie 2015, profitul net a urcat la 1,064 miliarde de euro (1,18 miliarde de dolari), de la 503 milioane de euro în primele trei luni din 2015, în timp ce analiştii se aşteptau la 658 milioane de euro.

Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 s-a situat la 13,2% la sfârşitul lunii martie, uşor mai scăzut decât nivelul de 13,3% înregistrat la sfârşitul lunii decembrie dar încă unul dintre cele mai ridicate din Italia.

Provizioanele pentru creditele neperformante au ajuns la 755 milioane de euro, cel mai redus nivel din trimestrul trei din 2011. Împrumuturile pe termen mediu şi lung au crescut în primele trei luni din acest an cu 8 miliarde de euro în Italia.

Directorul general Carlo Messina vinde portofoliile de credite neperformante şi a creat o divizie pentru a îmbunătăţi calitatea activelor. De asemenea, se reduc costurile, unele divizii fuzionează şi se vând active, ca parte a planului pe patru ani ce are ca obiectiv dividende totale în numerar de zece miliarde de euro.

UniCredit SpA a raportat un declin de 28% al profitului net în primul trimestru din 2015, la 512 milioane de euro (576 milioane de dolari), de la 712 milioane de euro în primul trimestru din 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la 511 milioane de euro.

Rezultatele din primul trimestru au fost influenţate de recentul acord dintre grupul spaniol Santander şi UniCredit privind combinarea diviziilor de gestionare a activelor, o tranzacţie care estimează noul grup la aproximativ 5,4 miliarde de euro.

Indicele CET 1 (implementat integral) s-a ridicat la 10,35% la 31 martie 2015, de la 10,02% la sfârşitul lui 2014, în timp ce calitatea activelor continuă să se îmbunătăţească, a anunţat grupul italian.

UniCredit îşi desfăşoară activitatea în regiunea CEE (Europa Centrală şi de Est) în mare parte prin intermediul filialei austriece Bank Austria. Grupul este prezent în 14 ţări din CEE: Azerbaidjan, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. La acestea se adaugă o serie de companii de leasing din ţările baltice.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...