Bârlad: centrul istoric şi cultural, redat publicului prin Regio

Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 03:11
Bârlad: centrul istoric şi cultural, redat publicului prin Regio

Centrul Cultural-Istoric al Bârladului găzduiește două clădiri de patrimoniu: Muzeul „Vasile Pârvan” și Teatrul „Victor Ion Popa”, ambele înconjurate de „Parcul Teatrului”. Cu o investiție de peste 20 milioane de lei, proiectul de reabilitare a centrului cultural-istoric își propune să reintegreze Bârladul în circuitul cultural național, astfel încât numărul turiștilor să crească cu 30% în următorii 5 ani

„Cel mai de seamă târg al Moldovei de Jos” așa cum l-a caracterizat  Dimitrie Cantemir, Bârladul a beneficiat de o poziționare foarte bună, la răscrucea drumurilor comerciale care legau centrul şi nordul Moldovei cu lumea Bizanţului şi cu cea orientală. Acest lucru a permis ca localitatea să se dezvolte foarte mult din punct de vedere economic și să cunoască o adevărată înflorire culturală începând cu secolul al XIX-lea, când Bârladul era singurul oraş din Moldova, cu excepţia Iaşiului, unde funcţiona o școală gimnazială. La începutul secolului XX Bârladul ajunsese un important centru cultural, una din destinațiile favorite pentru numeroase personalități culturale ale vremii.

O vastă moștenire culturală, redată publicului

Centrul Cultural-Istoric Bârlad este compus dintr-un complex de clădiri, cu mare valoare istorică, arhitecturală şi memorială, în care funcționează Muzeul „V.Pârvan” şi Teatrul „V.I.Popa”, și un parc, cu suprafața de 14.000 mp, care înconjoară complexul arhitectonic. Inițial, aici a fost găzduită Prefectura judeţului Tutova, construită în anul 1890 după planurile arhitectului italian Giovanni Baldorossi, transformată parţial şi extinsă în anul 1950 de către arhitectul Constantinescu, după desfiinţarea judeţului Tutova.

Seismele severe din anii 1977, 1986 şi 1990 au compromis grav structurile clădirilor. Clădirea iniţială, datată din 1890, singurul monument de arhitectură rămas în peisajul citadin după cele trei seisme, se afla în pragul prăbuşirii prin fragmentarea ei pe întreaga înălţime.

Lucrările la proiectul „Reabilitarea Centrului Cultural-Istoric al Municipiului Bârlad” au demarat în 2010 și au durat 37 de luni. În această perioadă au fost restaurate și reabilitate clădirile care adăpostesc  Muzeul „V.Pârvan” și Teatrul „V. I. Popa”, iar „Parcul Teatrului” a fost  reconfigurat ca să poată găzdui activități culturale în aer liber.  Proiectul a finanţat 95 de locuri de muncă temporare și  109 permanente.

Regio sprijină accesul la cultură

Deşi nu oferă atracţii turistice deosebite, judeţul Vaslui posedă obiective care pot constitui puncte de interes în perspectiva dezvoltării unor forme de turism netradiţional: cultural, educaţional-ştiinţific, ecumenic, rural etc. Principalul obiectiv al acestui proiect a fost reintroducerea Centrului Cultural Istoric Bârlad în circuitul turistic local, regional şi naţional, astfel încât să se valorifice cât mai bine potenţialullocalității.

Pe termen mediu și lung, se estimează că acest proiect va duce la o creștere cu 30% a numărului de turiști și va facilita accesul la patrimoniul istoric și cultural, prin creşterea numărului de expoziţii realizate în muze. Astfel, proiectul va contribui la educarea publicului larg și la creşterea accesului la cultură a persoanelor din medii defavorizate.

 

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a început de vineri să desfăşoare etapa fazei de implementare a măsurii de restructurare a personalului, acţiune care a fost lansată......
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Producătorul de ciment Holcim a anunţat vineri că şi-a îmbunătăţit estimările privind profitul anual şi că analizează ...
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Grupul Bittnet (BNET) a anunță vineri că va începe o nouă rundă de tranzacții M&A care vor consolida poziția sa pe ...
Peste 20 de tone de deșeuri aduse din Macedonia de Nord au fost oprite la Punctul de Frontieră Giurgiu
Peste 20 de tone de deșeuri aduse din Macedonia de Nord au fost oprite la Punctul de Frontieră Giurgiu
O cantitate de peste 20 de tone deşeuri tip PET, transportată ilegal din Republica Macedonia de Nord pentru o societate ...