Barometru FOOD: trei sferturi dintre angajaţi şi-au comandat masa de prânz de la restaurant în lockdown

Barometru FOOD 2020, un sondaj coordonat de Edenred în 20 de ţări, inclusiv în România, indică o creştere accelerată a comenzilor online de mâncare şi a plăţilor cu cardul de masă la restaurante, precum şi menţinerea interesului pentru o dietă echilibrată în timpul pandemiei.
Lidia Neagu - joi, 15 iul. 2021, 15:07
Barometru FOOD: trei sferturi dintre angajaţi şi-au comandat masa de prânz de la restaurant în lockdown

Edenred şi partenerii săi au intervievat, anul trecut, peste 40.000 de angajaţi şi 2.300 de proprietari de restaurante din 20 de ţări, între care şi România, cu scopul de a analiza obiceiurile alimentare ale angajaţilor şi influenţa pe care a avut-o lockdown-ul asupra dietei acestora şi a business-ului în HORECA. De 12 ani, programul european FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), coordonat de Edenred în cadrul unui parteneriat public-privat, promovează o alimentaţie sănătoasă în rândul angajaţilor, fie că aceştia merg zilnic la locul de muncă, fie că lucrează de acasă sau în spaţii de co-working.

Într-un an atipic, cum a fost 2020, angajaţii au avut un comportament previzibil, continuând să fie interesaţi de o dietă echilibrată. Au adoptat, însă, accelerat noile soluţii digitale asociate pauzelor de masă, precum comenzile online de mâncare şi plăţile cu cardul de masă la restaurant.

Astfel, 72% dintre angajaţi au declarat că, în timpul lockdown-ului, au comandat de la restaurante folosind servicii de livrare sau take-out şi de click-and-collect.

În acelaşi timp, 60% dintre proprietarii de restaurante au reuşit să îşi menţină funcţional business-ul (total sau cel puţin într-o anumită măsură), prin implementarea serviciilor de livrare sau de take-out.

Beneficiind de acces la opţiuni alimentare sănătoase inclusiv în lockdown, angajaţii au fost mai preocupaţi de o dietă echilibrată. În România, 78% dintre angajaţii participanţi la sondaj au afirmat că, în pandemie, au devenit mai atenţi la alimentaţia proprie. România este printre ţările cu unul din cele mai ridicate niveluri de conştientizare în acest sens, media fiind de 79%.

Pentru a-şi putea susţine stilul alimentar echilibrat, majoritatea angajaţilor (8 din 10 angajaţi) are aşteptarea ca restaurantele să conceapă mai multe opţiuni de meniuri echilibrate. În România, şi-au exprimat această dorinţă aproximativ 70% dintre angajaţii intervievaţi.

Anamaria Busuioc, Legal & Public Affairs Director Edenred România: „Grija pentru sănătate stă acum la baza preocupărilor tuturor, iar echilibrul alimentar este unul dintre pilonii importanţi de la începutul crizei sanitare. Chiar dacă perioada de lockdown a pus presiune pe întreaga societate, proprietarii de restaurante au găsit soluţii pentru a-şi menţine propriile business-uri funcţionale şi de a satisface nevoile consumatorilor, care decid tot mai des unde vor lua masa de prânz pe baza calităţii nutriţionale oferite în meniurile unităţilor alimentare.

Pauza de prânz nu mai este o simplă pauză într-o zi de lucru, ci o modalitate prin care contribuim la atingerea bunăstării personale, lucru confirmat inclusiv de cei peste 70% dintre angajaţii chestionaţi în sondaj care au plasat comenzi de mâncare la restaurante în timpul lockdown-ului. Astfel, implicarea Edenred în programul FOOD ne întăreşte convingerea că locul de muncă este mediul ideal pentru a lua măsuri concrete în sprijinul alimentaţiei sănătoase”.

76% dintre proprietarii de restaurante afirmă că tichetele de masă au avut un impact pozitiv în business

Potrivit Barometrului FOOD, în 2020, tichetele de masă au reprezentat un bilet pentru o pauză de masă mai accesibilă, mai simplă şi mai echilibrată. Astfel, pentru 76% dintre proprietarii de restaurante din reţeaua de parteneri care acceptă plăţi cu tichetele de masă, această soluţie a avut un impact pozitiv asupra business-ului lor, iar 65% dintre angajaţi sunt conştienţi că puterea lor de cumpărare ar fi afectată în lipsa tichetelor de masă.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...