1EUR = 4.8316 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Barroso nu a încălcat codul de etică angajându-se la Goldman Sachs, dar nu a demonstrat o 'bună judecată' -comitetul de etică

Fostul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, nu a încălcat regulile de integritate impuse de Codul de conduită al comisarilor UE atunci când a acceptat un post la banca de investiţii Goldman Sachs, însă decizia sa nu arată o 'bună judecată', este concluzia comitetului de etică al UE, în avizul publicat luni, transmite AFP.

31 oct, 2016 | Agerpres

'Pe baza informaţiilor furnizate de dl Barroso într-o scrisoare adresată preşedintelui (actual al Comisiei - n.r.) Juncker, şi luând în considerare Codul de conduită al comisarilor, nu există elemente suficiente pentru a se stabili o încălcare a datoriei de integritate şi de rezervă', a concluzionat comitetul, al cărui aviz nu este constrângător.

Comitetul a fost sesizat în luna septembrie chiar de Comisie, în urma valului de indignare dezlănţuit de angajarea lui José Manuel Barroso, fost şef al CE între 2004-2014, la Goldman Sachs, instituţie extrem de criticată pentru rolul pe care l-ar fi avut în declanşarea crizei financiare în 2008 şi a crizei datoriei Greciei.

'Dl Barroso ar fi trebuit să fie conştient şi informat că, acţionând astfel, va declanşa critici şi va risca să afecteze reputaţia Comisiei şi a Uniunii în general', subliniază totuşi raportorii comitetului în acest aviz.

Deşi comitetul consideră că Barroso 'nu a dat dovadă de buna judecată de la care ne-am putea aştepta de la cineva care a ocupat un post de mare responsabilitate un timp atât de îndelungat', nu a putut totuşi stabili o încălcare a regulamentului.

Totodată, membrii comitetului afirmă că 'nu revine acestuia să constate dacă (actualul) cod este suficient de strict'.

Furtuna mediatică declanşată este, 'în mod cert, un indiciu pertinent, dar nu suficient prin el însuşi' pentru a se concluziona că au fost încălcate regulile etice, adaugă raportul, care mai notează că Goldman Sachs funcţionează cu respectarea legilor.

Comitetul de etică recunoaşte însă că noile atribuţii ale lui Barroso vor avea 'cu certitudine' o legătură cu mandatele sale în fruntea CE, cu atât mai mult cu fostul preşedinte a trebuit să se ocupe cu reforma sectorului bancar în plină criză.

Regulile existente impun o perioadă de 18 luni în care foştii comisari trebuie să ceară autorizarea din partea executivului comunitar pentru a se alătura unei companii private, iar acest interval de timp a fost respectat, aminteşte comitetul.

După publicarea avizului, urmează ca el să fie examinat de executivul european.

'Dintr-o preocupare de transparenţă, şi aşa cum am promis, Comisia Europeană a publicat această opinie pe site-ul nostru web. Acum o vom examina cu atenţie înainte de a lua o eventuală decizie asupra măsurilor adecvate', a declarat luni purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, într-un briefing de presă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO