Barurile, restaurantele şi hoteluri vor plăti de anul viitor un nou tip de impozit. Cum se calculează

Începând cu 1 ianuarie 2017,restaurantele, barurile, unităţile de cazare şi parcurile pentru camping sau rulote vor plăti un impozit specific în locul impozitului pe profit.  
Economica.net - sâm, 15 oct. 2016, 08:13
Barurile, restaurantele şi hoteluri vor plăti de anul viitor un nou tip de impozit. Cum se calculează

Operatorilor economici din categoria celor ce desfaşoară activitate în zona de baruri şi restaurante, hoteluri şi facilităţi de cazare vor plăti, începând cu 1 ianuarie 2017, un impozit specific în locul impozitului pe profit, potrivit legii privind impozitul specific publicată vineri, 14 octombrie, în monitorul oficial.  Microîntreprinderile nu pot beneficia de aceasta lege.

Impozitul se datorează pentru acei operatori economici ce au în obiectul de activitate fie ca obiect principal de activitate, fie ca obiect secundar de activitate, unul dintre codurile CAEN: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“; 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată“; 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere“;5590 – „Alte servicii de cazare“; 5610 – „Restaurante“; 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente“; g) 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.“; 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“.

De asemenea, agenţii economici cu CAEN-urile menţionate anterior nu trebuie să se afle în lichidare, iar impozitul se determină printr-o formulă de calcul, adaptată fiecărei activități.

Impozitul se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat.

„Anul fiscal este anul calendaristic. Dacă un contribuabil realizează în același exercițiu fiscal venituri din alte activități decât cele corespunzătoare codurilor CAEN enumerate anterior, respectiv realizează și activități supuse impozitului specific, acesta achită impozit pe profit pentru celelalte venituri și impozit specific pentru activitățile enumerate anterior”, spune consultantul fiscal Adrian Benta.

Potrivit acestuia, contribuabilii ce au realizat pierdere fiscală până la data de 31 decembrie 2016, dacă datorează doar impozitul specific, nu deduc pierderea fiscală la calculul impozitului specific. Aceștia vor deduce pierderile fiscale de la momentul când revin la plata impozitului pe profit în perioada celor 7 ani fiscali în care este posibilă reportarea acestei pierderi.

 Contribuabilii ce datorează la plată impozitul specific au obligația să modifice vectorul fiscal și să comunice autorităților plata acestui tip de impozit, până pe data de 31 martie a anului următor. În acest context, pentru contribuabilii ce datorează la plată impozitul specific începând cu 01 ianuarie 2017 vor depune declarația de mențiuni până pe data de 31 martie 2017.

Contribuabilii ce achită impozitul specific au obligația să evidențieze amortizarea fiscală conform art. 28 din Codul fiscal.De asemenea, contribuabilii ce plătesc impozit specific sunt obligați să întocmească Registrul de evidență fiscală, pentru modul de calcul al impozitului specific.

Cum se calculează impozitul pentru un restaurant

Pentru a determina un calcul de impozit, trebuie să se ţină cont de următoarea formulă, spune analistul fiscal:

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:
 k – 1400, valoarea impozitului standard (lei);
 x – variabilă în funcţie de rangul localităţii;
 y – variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii;
 z – coeficient de sezonalitate;
 q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Presupunem că acest restaurant este situat în București, în zona A (centru), și are o suprafață de 320 metri pătrați. Variabilele de calcul sunt date de legiuitor, astfel:
 K = 1400;
 X = 17;
 Y = 58;
 Z = 0,45;
 Q = 0,9.

Impozitul specific anual = 1400 * ( 17 + 75 * 0,9) * 0,45 = 53.235 lei.

Cum se calculează impozitul pentru un hotel

Pentru a determina un calcul de impozit, trebuie să ținem cont de următoarea formulă:

Impozit specific anual/unitate = k * nr. locuri de cazare, unde: Impozit specific standard – k – LEI/loc cazare/an

Presupunem că avem un hotel de 3 stele cu o capacitate de 50 de locuri situat în București, impozitul specific anual este dat prin lege la suma de 308 * 50 = 15.400 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...