Băsescu: Acordul cu FMI şi UE nu se întrerupe decât dacă programul deviază

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că refuzul său de a semna Memorandumul cu FMI nu are nicio semnificaţie în privinţa menţinerii acordului cu Fondul şi Uniunea Europeană, acest acord fiind întrerupt doar dacă programul deraiază.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 19:40
Băsescu: Acordul cu FMI şi UE nu se întrerupe decât dacă programul deviază

„Refuzul meu de a semna Memoramdumul prin care să aprob negocierile cu FMI, CE şi Banca Mondială nu are niciun fel de semnificaţie în privinţa menţinerii acordului între România şi FMI, respectiv Uniunea Europeană”, a spus şeful statului.

El a precizat că acordul este pentru perioada 2013-2015 şi nu se întrerupe decât dacă programul deraiază, dacă nu se respectă criteriile macroeconomice stabilite încă de la semnarea acordului cu FMI şi UE.

„Ceea ce eu propun Guvernului este reducere, şi de taxă şi, corespunzător, de cheltuieli în bugetul de stat, ceea ce înseamnă că bugetul de stat rămâne în deficitele stabilite cu FMI”, a spus Băsescu.

Şeful statului a criticat şi „teoria lansată curând de propagandişti, potrivit căreia prin nesemnarea Memorandumului, se pierde acel top-up, respectiv plusul de 10% la cofinanţarea de la Uniunea Europeană”.

Traian Băsescu a spus că, la negocierea bugetului pe 2013-2020, el a fost cel care a susţinut ca ţările care rămân în acord cu FMI şi UE să mai primească 10% contribuţie europenă, de la 85% la 95%.

„Acest top-up de 10% nu poate fi anulat decât dacă se anulează acordul dintre FMI şi UE pe de o parte şi România, pe de altă parte”, a explicat şeful statului, adăugând că „nu se pune problema anulării acordului, pentru că rămânem în aceleaşi deficite şi marje de inflaţie ca înainte”.

Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională, iar rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus „nici da, nici nu”, a declarat premierul Ponta.

Ponta a fost întrebat care a fost poziţia preşedintelui în privinţa memorandumului cu FMI şi CE.

„A spus că nu-l semnează (…) vestea bună pe care mi-a dat-o ministrul Voinea este că a discutat la Comisia Europeană şi dacă avem bugetul votat în condiţiile pe care le-am discutat cu CE, atunci vom primi în continuare acel pop-up de 10%, deci nu vom pierde 30 şi ceva de milioane de euro pe lună. Cu atât mai mult trebuie să votăm cât mai repede bugetul, ca să existe acest pericol nici măcar pentru luna ianuarie. Deci, dacă avem bugetul votat, aşa cum l-am negociat cu reprezentantul CE, nu contează că nu e semnat memorandumul cu FMI”, a declarat Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...