Băsescu în discuţiile cu Barroso: România va continua aplicarea programelor de asistenţă

Preşedintele Traian Băsescu a precizat în discuţiile cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că România va continua aplicarea programelor de asistenţă cu Fondul Monetar Internaţional şi CE şi va acorda toată atenţia punerii în aplicare a recomandării specifice de ţară care va fi adoptată oficial la nivelul Uniunii la sfârşitul acestei luni.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 19:29
Băsescu în discuţiile cu Barroso: România va continua aplicarea programelor de asistenţă

Şeful statului l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele CE.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind agenda europeană de creştere, cu referire, între altele, şi la pachetul de recomandări, recent adoptat de Comisia Europeană, privind măsurile bugetare şi reformele economice naţionale menite să asigure reînscrierea economiei europene pe un curs de creştere sustenabil.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a afirmat că premisa pe care se fondează o creştere sustenabilă este consolidarea stabilităţii financiare şi, mai ales, a finanţelor publice. Din acest punct de vedere, domnul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că România va continua aplicarea programelor de asistenţă cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi va acorda toată atenţia punerii în aplicare a recomandării specifice de ţară care va fi adoptată oficial la nivelul Uniunii la sfârşitul acestei luni”, se arată în comunicatul citat.

Şeful statului a mai spus şi că politica de coeziune a Uniunii Europene trebuie să rămână un motor de creştere economică atât în actuala perspectivă bugetară, cât şi în cea din perioada 2014 – 2020.

Reiterând sprijinul României pentru propunerea Comisiei Europene privind nivelul de finanţare a politicii de coeziune, Băsescu a afirmat că aceasta trebuie să rămână un „instrument eficace” pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare între statele membre şi între regiuni.

„În ceea ce priveşte actualul buget multianual al Uniunii Europene, din perspectiva valorificării instrumentelor sale pentru ancorarea economiei europene pe cursul de creştere, şeful statului a ţinut să menţioneze, încă o dată, în cadrul întâlnirii cu domnul preşedinte José Manuel Barroso cele două propuneri principale avansate la Consiliul European informal din data de 23 mai a.c. privind generalizarea, pentru actuala perioadă de programare a regulii ‘n+3’, de la ‘n+2’, şi modificarea, în consecinţă, a scadenţelor de dezangajare a banilor europeni, precum şi propunerea de simplificare a procedurilor pentru realocarea de fonduri europene între programele operaţionale”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, Băsescu a abordat în cadrul întrevederii şi subiectul destinaţiei fondurilor structurale, arătând că este important ca, în exerciţiul bugetar viitor al Uniunii, să fie acordată prioritate de la periferie către centru proiectelor care prevăd dezvoltarea infrastructurii europene.

„Şeful statului a susţinut în timpul discuţiilor o creştere a volumului de finanţare care poate fi obţinută din realocarea unor fonduri de la programele operaţionale mai puţin performante către proiecte cu impact substanţial economic, dar şi de altă natură, şi a dat ca exemplu proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe”, precizează sursa citată.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a afirmat că întreaga construcţie a bugetului multianual 2014 – 2020, aflat în negociere, se sprijină pe convingerea că politica de coeziune şi fondurile structurale sunt „cruciale”, nu numai sub aspectul contribuţiei esenţiale a acestora la atingerea obiectivelor Uniunii, dar şi datorită faptului că asigură stabilitate macroeconomică la nivelul tuturor statelor membre.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...