Băsescu: Voi ridica din nou în Consiliul European problema accesului României în spaţiul Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că va ridica în Consiliul European problema accesului României în spaţiul Schengen.
Economica.net - joi, 26 iun. 2014, 07:46
Băsescu: Voi ridica din nou în Consiliul European problema accesului României în spaţiul Schengen

El a arătat că pe agenda Consiliului European se află câteva teme de interes major, prima fiind spaţiul de securitate, libertate şi justiţie.

‘Se va face o analiză asupra gestionării spaţiului Schengen care vizează printre altele capacitatea UE de a face faţă presiunii la frontieră, legat de emigraţie, politicile referitoare la azil, cooperarea poliţienească şi judiciară, iar pe acest fond eu voi ridica din nou problema accesului României în spaţiul Schengen’, a declarat şeful statului pe Aeroportul ‘Henri Coandă’, înainte de plecarea în Belgia.

Preşedintele Băsescu a spus că argumentele României de începere a procesului de intrare în Schengen derivă din raportul MCV, care arată buna funcţionare a justiţiei în ansamblu prin modul în care este apreciată activitatea DNA, ANI, ÎCCJ.

Potrivit preşedintelui, România consideră că procesul privind accesul în spaţiul Schengen trebuie să înceapă ‘chiar dacă în raportul MCV sunt şi suficiente elemente care se constituie în zonă de critică, dar în mod deosebit la adresa clasei politice, a Parlamentului’.

‘Ultima lege votată în Parlament, care scoate în afara controlului şi a atribuţiunilor ANI conflictul de interese la nivelul administraţiilor locale, nu este de natură să ne ajute, dar oricum, eu am obligaţia să ridic această problemă şi să susţin necesitatea începerii procesului de aderare la spaţiul Schengen’, a precizat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că un alt subiect de discuţie la Consiliul European va fi legat de creşterea economică şi locurile de muncă. El a precizat că susţinerea va fi pentru soluţii privind diminuarea şomajului în mod deosebit pentru tineri, motivând că aceştia sunt cei mai afectaţi în toate statele UE.

La reuniunea Consiliului se va discuta, potrivit preşedintelui Băsescu, şi despre creşterea economică, sărăcie şi excluziune socială.

‘Aici, de asemenea, avem puncte de vedere care să ajute, sigur, răspunsul oricui poate fi ‘nu aţi utilizat instrumentele deja puse la dispoziţie de UE”, a afirmat el.

Băsescu a adăugat că la reuniune se va discuta şi despre Ucraina, în cazul căreia se va face o analiză a situaţiei şi a soluţiilor pe care UE le are pentru a sprijini integritatea teritorială şi pacea în această ţară.

‘Va fi o primă discuţie legată de agenda strategică a UE într-o lume în schimbare. Documentul este pregătit şi va fi prezentat de Comisia Europeană, are o gamă largă de abordări pentru adaptarea acţiunilor Uniunii la evoluţiile globale ale lumii de azi’, a spus el.

Un alt subiect va fi legat de politicile de luptă împotriva schimbărilor climatice, şeful statului arătând că cel mai probabil o soluţie va fi adoptată în Consiliul din luna octombrie, dar că discuţiile trebuie începute acum, pentru că ele prefigurează mandatul UE pentru conferinţa ONU legată de schimbări climatice ce va avea loc la Paris în 2015.

El a menţionat că un alt punct extrem de important pentru România aflat pe agenda Consiliului European este semnarea Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb de către Republica Moldova, Georgia şi Ucraina cu UE.

‘Trebuie să subliniez încă o dată că pentru noi semnarea de către Republica Moldova a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb este un element extrem de important de politică externă, acest eveniment fiind până la urmă dincolo de efortul uriaş pe care l-au făcut cetăţenii Republicii Moldova, guvernele Filat şi Leancă pentru atingerea acestui obiectiv, în mod categoric este recunoscut faptul că România a fost unul din susţinătorii consecvenţi ai ajungerii la acest moment în ultimii nouă-zece ani’, a declarat preşedintele Băsescu.

Şeful statului participă joi şi vineri în Belgia la ceremonia de comemorare a declanşării Primului Război Mondial, la summitul PPE şi la Consiliul European.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...