BCE a cerut creditorilor din Grecia să nu-şi majoreze expunerea la obligaţiunile guvernamentale elene

Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor din Grecia să nu-şi majoreze deţinerile de obligaţiuni guvernamentale elene, inclusiv certificate de trezorerie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 25 mart. 2015, 06:52
BCE a cerut creditorilor din Grecia să nu-şi majoreze expunerea la obligaţiunile guvernamentale elene

Din cauza declinului veniturilor, Atena are probleme cu lichidităţile iar una dintre opţiuni ar fi majorarea plafonului de 15 miliarde de euro pentru obligaţiunile pe termen scurt. Deja Atena a ajuns la acest plafon, iar BCE are drept de veto în privinţa majorării lui, scrie Agerpres.

‘În calitate de supervizori, BCE şi Banca Centrală a Greciei (BoG) au dat instrucţiuni creditorilor să nu-şi majoreze expunerea la obligaţiunile guvernamentale elene, din motive de prudenţă. Această acţiune este în linie cu deciziile de politică monetară adoptate deja de BCE’, susţin sursele citate.

Emiterea certificatelor de trezorerie este în prezent singura sursă de împrumuturi a Guvernului condus de Alexis Tsipras. Problema este una sensibilă deoarece băncile elene au folosit obligaţiuni pe termen scurt pentru a accesa finanţare de la Banca Centrală a Greciei şi apoi au investit tot în astfel de bonduri, ajutând statul să-şi acopere necesităţile de finanţare pe termen scurt.

‘BCE şi BoG au anunţat deja că alte certificate de trezorerie nu vor mai fi acceptate ca şi garanţii’, au declarat sursele. Luna viitoare, Grecia trebuie să rostogolească certificate de trezorerie în valoare de 2,4 miliarde de euro.

Grecia nu se poate baza pe Banca Centrală Europeană pentru a majora limita emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt emise de autorităţile elene, a avertizat recent preşedintele BCE, Mario Draghi.

Întrebat despre limita emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt, Draghi a explicat că reglementările europene interzic BCE să finanţeze direct sau indirect guvernele. ‘BCE este o instituţie care se conduce după reglementări, nu este o instituţie politică’, a precizat Draghi.

Autorităţile de la Atena intenţionează să trimită zilele următoare către creditorii europeni o listă de reforme, în speranţa că astfel se va debloca eliberarea de noi ajutoare şi va fi evitată intrarea în incapacitate de plată. În ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzacţiile de tip repo, în cadrul cărora a împrumutat bani pe termen scurt de la entităţile de stat, dar potrivit sursei citate aceste operaţiuni mai sunt posibile doar câteva săptâmâni.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...