BCE a început să cumpere obligaţiuni emise de Volkswagen, Continental AG, Orange, Renault şi Engie – Bloomberg

Banca Centrală Europeană a cumpărat şi joi obligaţiuni emise de companii, în speranţa că le va încuraja astfel să împrumute şi să cheltuiască, o nouă încercare a BCE de a relansa o inflaţie extrem de scăzută în zona euro, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 09 iun. 2016, 19:15
BCE a început să cumpere obligaţiuni emise de Volkswagen, Continental AG, Orange, Renault şi Engie - Bloomberg

BCE a achiziţionat bonduri emise de grupul german Volkswagen AG cu scadenţa în 2019, bonduri emise de Continental AG (al doilea mare producător european de componente auto şi anvelope) şi operatorul francez de telefonie Orange SA, au declarat joi pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De asemenea Banca Centrală Europeană cumpără obligaţiuni emise de companii din sectorul infrastructurii, al industriei chimice şi de utilităţi, adaugă sursele.

Miercuri, BCE a demarat achiziţiile de obligaţiuni emise de companii, în încercarea de a redresa economia zonei euro. În prima zi au fost cumpărate bonduri emise de compania Telecom Italia SpA, producătorul de bere Anheuser-Busch InBev NV, concernul german Siemens AG, producătorul auto francez Renault şi companiile de utilităţi Engie SA şi RWE AG, susţin sursele.

‘Mario Draghi foloseşte toate instrumentele de care dispune, crede că achiziţiile de obligaţiuni emise de companii vor fi semnificative’, a apreciat analistul Luke Hickmore, de la Aberdeen Asset Management Plc.

Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au declarat că instituţia nu şi-a fixat ţinte pentru achiziţiile de obligaţiuni emise de companii şi cel mai probabil va începe cu un volum mic pe care să îl crească în timp. Potrivit surselor, BCE speră să cumpere în fiecare lună obligaţiuni emise de companii în valoare de 5 până la 10 miliarde de euro, în speranţa că astfel va reuşi să stimuleze companiile să demareze noi emisiuni.

În paralel, BCE cumpără lunar active în valoare de 80 de miliarde de euro, în principal titluri de stat, cel puţin până în luna martie 2017. Însă aceste achiziţii nu au reuşit să alimenteze inflaţia astfel că, recent, BCE a decis să îşi extindă gama de active achiziţionate.

Deşi analiştii se aşteaptă ca BCE să se implice în mod activ pe piaţa primară de capital, pentru atingerea obiectivelor ar putea fi forţată să cumpere şi de pe piaţa secundară.

‘Momentul în care au început achiziţiile sugerează că BCE vrea să profite de perioada de dinaintea vacanţei de vară’, se arată într-un raport elaborat de analiştii de la Morgan Stanley.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților. ...
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...