1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 35 º

Finanţe şi bănci

Premieră: BCE reduce dobânda la depozite la -0,1%

BCE a anunţat reducerea dobânzii de politică monetară cu 10 puncte de bază, la 0,15% şi să ducă în teritoriu negativ dobânda oferită băncilor pentru depozite la -0,1%, fiind prima mare bancă centrală a lumii care ia o astfel de decizie.

05 iun, 2014 | | ECONOMICA.net
(update 05 iun, 2014 16:55) Euro a coborât sub pragul de 1,36 dolari după ce BCE a redus dobânzile
Moneda euro a coborât joi sub pragul de 1,36 dolari, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat că a decis să reducă toate cele trei dobânzi de referinţă şi că urmează şi alte măsuri de politică monetară, transmite Reuters.Imediat după anunţarea deciziilor BCE, moneda euro a coborât până la valoarea de 1,3561 dolari, de la 1,36 dolari anterior.
De asemenea, euro s-a depreciat şi în raport cu monedele emergente precum zlotul polonez, forintul ungar şi lira turcească. Un euro era cotat la 4,1068 zloţi, cel mai mic curs din luna aprilie 2013. În raportul cu forintul ungar moneda euro s-a depreciat ci 0,4% până la 302,02 forinţi iar în raport cu lira turcească s-a depreciat cu 0,8% fiind cotat la 2,8542 lire.


De asemenea, BCE a tăiat dobânda pentru facilitatea de credit cu 35 de puncte de bază la 0,4%.

Trecerea în teritoriu negativ a dobânzii overnight face ca băncile să fie taxate pentru fondurile pe care nu reuşesc să le plaseze în credite sau împrumuturi către alte bănci pe piaţa monetară interbancară.

BCE încearcă astfel să dea un imbold creditării din zona euro, printr-o măsură neconvenţională. Nicio mare bancă centrală a lumii nu practică dobânzi negative nominale pentru depozite. Banca centrală mai este îngrijorată şi de inflaţia scăzută din zona euro, situată la 0,5%, substanţial sub ţinta BCE de 2%.

Cotaţiile Euribor ar urma să scadă, deşi nici în acest moment nu sunt la niveluri ridicate, ci mai degrabă apropiate de minimele istorice. Euribor 3M şi 6M sunt la 0,3%, respectiv 0,38% în acest moment, în scădere faţă de acum trei săptămâni când presa internaţională scria că BCE urmează să ducă în teritoriu negativ dobânzile.

 Aceste cotaţii sunt relevante pentru creditele în euro cu dobândă variabilă, inclusiv cele din România. De asemenea, dobânzile la care sunt bonificate depozitele la termen ar putea să scadă suplimentar, inclusiv să treacă în teritoriu negativ.

Euro s-a depreciat cu 0,4% faţă de yenul japonez şi cu 0,2% faţă de dolarul american, după anunţul BCE.

BCE nu a pus în aplicare până acum în mod direct un program de quantitative easing (QE), aşa cum au făcut Federal Reserve, Banca centrală a Japoniei sau Banca Angliei.

QE presupune achiziţia masivă de titluri de stat de la băncile comerciale, operaţiune prin care băncile primesc lichiditate şi care duce la reducerea randamentelor acestora. Asta face ca statele să se finanţeze mai ieftin prin emisiunile de obligaţiuni – ceea ce duce la presiuni mai mici pe deficitul bugetar, dar impulsionează acumularea de datorie publică.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO