BCE: Este puţin probabilă o majorare de dobândă în 2022

Este puţin probabil ca Banca Centrală Europeană să majoreze dobânda de referinţă anul următor atâta timp cât inflaţia rămâne una scăzută, a declarat miercuri preşedintele BCE, Christine Lagarde, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 03 nov. 2021, 13:47
BCE: Este puţin probabilă o majorare de dobândă în 2022

De asemenea, Christine Lagarde i-a contrazis pe participanţii de pe piaţă care mizează pe o majorare a costului creditului din parte BCE încă din luna octombrie 2022, scrie Agerpres.

„În orientarea viitoare a politicii noastre monetare am articulat în mod clar că sunt trei condiţii care trebuie să fie îndeplinite înainte ca dobânzile să înceapă să crească. În pofida creşterii actuale a inflaţiei, perspectiva pe termen mediu privind inflaţia rămâne una limitată, astfel că este puţin probabil cele trei condiţii să fie îndeplinite anul următor”, a spus Christine Lagarde la un eveniment organizat la Lisabona.

Aceste comentarii au fost făcute după ce săptămâna trecută Lagarde nu a reuşit să modifice aşteptările pieţelor astfel că pentru scurt timp investitorii au pariat chiar şi pe două majorări de dobândă în cursul anului următor, pentru ca ulterior să îşi reducă anticipările la o singură majorare a costului creditului în luna octombrie 2022.

De asemenea, Lagarde a vorbit şi despre recenta creştere a randamentelor la obligaţiunile guvernamentale avertizând că BCE va continua să utilizeze achiziţiile de active pentru a menţine costul împrumuturilor la un nivel redus. „O înăsprire nejustificată a condiţiilor financiare nu este de dorit într-un moment în care puterea de cumpărare este afectată deja de creşterea facturilor la energie şi carburanţi şi ar reprezenta un obstacol nejustificat pentru revenire”, a spus Lagarde.

În ultima vreme, BCE şi investitorii au avut opinii diferite cu privire la posibila direcţie viitoare a inflaţiei, cel mai important indicator care ghidează politica monetar a BCE. În timp ce BCE se aşteaptă ca ritmul de creştere a preţurilor să se reducă de la un nivel de 4% înregistrat în prezent până sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro, investitorii mizează pe faptul că presiunile mai durabile asupra preţurilor vor obliga BCE să înăsprească politica monetară.

Te-ar mai putea interesa și
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa......
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale ...
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în ...