BCE pregăteşte tiparniţa de euro. A ajuns în pragul disperării, spun analiştii

Banca Centrală Europeană (BCE) este pe cale să declanşeze o campanie în stil american de infuzii de lichidităţi, din cauza veştilor proaste despre economia Zonei Euro, potrivit analiştilor. Ultima veste: intrarea în deflaţie. Tonul mesajelor preşedintelui BCE, Mario Draghi, a devenit aproape disperat, spune Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville.
Adrian N. Ionescu - joi, 08 ian. 2015, 22:02
BCE pregăteşte tiparniţa de euro. A ajuns în pragul disperării, spun analiştii

Banca Centrală Europeană (BCE) este pe cale să declanşeze un program de achiziţii de obligaţiuni în euro, ale guvernelor celor 18 ţări UE din Zona Euro (plus Lituania), ca urmare a  stagnării economiilor acestora.

În decembrie, Euroland a intrat în deflaţie (inflaţie negativă), iar aceste semnal „este probabil cifra cheie de care BCE avea nevoie” pentru  a declanşa programul, declara deunăzi Peter Vanden Houte, economist şef la ING, citat de Reuters.

Programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale în euro va fi similar cu ceea ce în SUA, încă de acum cinci ani, se cheamă quantitative easing (QE, relaxare monetară). Va fi un program de durată. QE-ul american a dat, abia de curând, rezultate suficient de convingătoare, încât, abia în acest an, Federal Reserve (FED) să îşi propună să crească dobânda de referinţă, acum aproape zero.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a dat deja mai multe semnale clare că este gata să declanşeze QE-ul european, potrivit lui Mihai Nichişoiu, analist de pieţe externe de la casa de brokeraj Tradeville. Cele mai recente indicii au fost într-un interviu acordat cotidianului financiar german Handelsblatt.

„Nu am nevoie de un vot unanim din partea Consiliului de Guvernare al BCE pentru a face ceea ce Rezerva Federală (FED) a început să facă în urmă cu peste cinci ani în noiembrie 2008”, este mesajul pe care analistul de la Tradeville crede că l-a transmis Mario Draghi pieţelor în interviul citat.

Nici unul din predecesorii lui Draghi, Wim Duisenberg sau Jean-Claude Trichet – „nu mi-i amintesc exprimând mai clar un sentiment al urgenţei decât a facut-o Draghi pentru Handelsblatt. Al disperarii chiar. Nici măcar în toamna 2008”, scrie Mihai Nichişoiu, în cel mai recent comentariu al său.

Ce se va întâmpla?

„Mario Draghi va anunţa ceva important pe 22 ianuarie (la următorul Consilu al BCE). Va fi un punct de turnură, în sens favorabil, pentru inflaţia şi economiile din zona euro? Nu cred. Mai important, va fi un punct de turnură, în sens favorabil, pe bursele de acţiuni din zona euro? Ar fi bine să fie aşa. Altfel, decepţia investitorilor va fi uriaşă”, notează Mihai Nichişoiu.

Iar decepţia „va depăşi orice priveşte politica de la Atena”, adaugă analistul, referindu-se la temerile că Grecia ar putea ieşi din Zona Euro, dacă alegerile vor fi câştigate de partidele de stânga.

Campania de infuzie de lichidităţi de tip QE (quantitative easing) are menirea de a restarta creditarea economiilor euro, pe  fondul creşterii încrederii în moneda europeană şi în viitorul ei.

În SUA a avut loc trei campanii QE în ultii cinci ani, mulţi bani acoperind găurile bilanţurilor secătuite de creditele neperformante care au declanşat criza, sau fiind canalizaţi spre noi speculaţii bursiere. Acest preţ a fost plătit de FED şi, indirect, de întreaga lume, pentru ca afacerile să-şi reia cursul normal.

Te-ar mai putea interesa și
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează, vineri, Agenţia Municipală pentru......
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...