1EUR = 4.7592 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

UPDATED BCE va achiziţiona titluri de 60 de miliarde de euro pe lună, până în septembrie 2016

Banca Centrală Europeană va cumpăra datorie publică şi privată de 60 de miliarde de euro, până la finele lui septembrie lui 2016, sau până inflaţia va reveni în linie cu ţinta BCE de 2%. Programul va începe din luna martie şi totalizează aproximativ 1.080 de miliarde de euro.

22 ian, 2015 | | ECONOMICA.net
(update 22 ian, 2015 20:18) Moneda euro a scăzut joi aproape de minimul ultimilor 11 ani faţă de dolar
Euro s-a depreciat joi aproape de cel mai redus nivel din ultimii 11 ani faţă de dolarul american, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat programul de relaxare cantitativă, potrivit Bloomberg.

Astfel, moneda unică europeană a scăzut până la 0,8%, la 1,1513 dolari/euro, revenind uşor ulterior, până la 1,155 dolari/euro. Vineri, euro a atins 1,146 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2003.

Faţă de yenul japonez, euro s-a depreciat joi cu 0,7%. Dolarul a variat nesemnificativ faţă de yen.
(update 22 ian, 2015 17:33) Draghi se aşteaptă inflaţie mai mare spre sfârşitul lui 2015 şi mizează pe scumpirea petrolului
Rata inflaţiei în zona euro va continua să scadă în următoarele luni, înainte de a urca uşor spre sfârşitul anului, a afirmat, joi, preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Măsurile de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei vor duce la o creştere graduală a ratei inflaţiei spre sfârşitul lui 2015 şi în 2016, a explicat Draghi.

Guvernatorul BCE, Mario Draghi, spune că programul este necesar pentru că "dinamica inflaţiei este mai slabă decât cea aşteptată", iar potenţialul pentru efecte de runda a doua după scăderea preţului petrolului a crescut şi aşteptările inflaţioniste sunt la recorduri minime.

Draghi  a mai spus că BCE va cumpăra datorie până la 25% din fiecare emisiune de oblgaţiuni şi până la 33% din datoria emisă de un stat membru. Maturităţile vor fi de 2 până la 30 de ani.

Achiziţiile se vor face din piaţa secundară, iar statele trebuie să deţină un rating recomandat pentru investiţii, deşi vor exista prevederi speciale pentru ţările aflate în program cu FMI/UE.

20% din riscurile unor eventuale pierderi vor fi suportate la comun de statele membre, în timp ce restul vor fi în dreptul băncilor naţionale prin care se vor face achiziţiile.

Draghi spune că astfel sunt atenuate îngrijorările celor care sunt speriaţi de un posibil transfer fiscal între statele membre.

Dolarul american şi francul elveţian se apreciază faţă de euro pe piaţa interbancară, leul a câştigat teren sub 4,5 unităţi pentru un euro.

Vor fi cumpărate şi bonduri cu randamente negative.

Nu există un tratament special pentru Grecia, spune Draghi, dar achiziţiile ţin de programul pe care ţara îl are cu FMI şi UE, iar eventualele achiziţii vor putea fi făcute abia din iunie, pentru a nu încălca cota de 33%, din moment ce în bilanţurile BCE se mai află şi alte obligaţiuni greceşti.

Draghi este de părere că programul nu va crea bule ale activelor, dar că banca centrală va fi vigilentă. "Ca să ai o bulă, trebuie să ai o creştere dramatică a creditului şi nu vedem asta. Dacă există bule locale, trebuie adresate cu instrumente macro-prudenţiale locale".

Citeşte mai multe despre programul de quantitative easing şi potenţialele sale efecte.

Euro se depreciază cu cca. 1% faţă de dolar şi franc

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO