BCR a renunţat la vânzarea pachetului de credite neperformante în valoare de 2,7 miliarde de euro – Bloomberg

Banca Comercială Română (BCR), divizia din România a grupului bancar austriac Erste Group, a decis să anuleze procedurile de vânzare a unui pachet de credite neperformante în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro, au declarat joi pentru Bloomberg două surse din apropierea discuţiilor.
Economica.net - joi, 10 sept. 2015, 12:02
BCR a renunţat la vânzarea pachetului de credite neperformante în valoare de 2,7 miliarde de euro - Bloomberg

Potrivit surselor, fondurile de investiţii Blackstone Group LP şi Lone Star Funds au fost singurii ofertanţi rămaşi în cursa pentru portofoliul de credite neperformante al BCR, denumit Project Neptune, care include atât credite către companii cât şi credite imobiliare. Una dintre surse a precizat că ofertele primite au fost prea mici.

Nici BCR şi nici Lone Star sau Blackstone nu au dorit să facă comentarii.

În luna august a acestui an, directorul de risc de la Erste, Andreas Gottschling, a declarat că grupul bancar austriac va lua în considerare doar oferte cu o reducere ‘foarte modestă’ faţă de valoarea contabilă a creditelor neperformante atunci când le va scoate la vânzare.

În 2014, BCR a vândut credite neperformante în valoare de 2 miliarde de lei, obţinând astfel o reducere totală a volumului de credite neperformante cu 24% faţă de anul 2013. Rata creditelor neperformante a scăzut la 25,7%, rata de acoperire a creditelor neperformante crescând la 75,8%.

BCR a încheiat 2014 cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), după ce în 2013 a avut un profit de aproape 600 milioane lei, în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea creditelor neperformante.

În vara acestui an, preşedintele executiv al BCR Erste, Tomas Spurny, arăta că volumul creditelor aflate în portofoliul BCR va reveni pe creştere în 2017, banca estimând un total al finanţărilor acordate de 38,4 miliarde de lei, în paralel cu scăderea valorii creditelor neperformante la 4,8 miliarde de lei în acelaşi an. Valoarea creditelor neperformante ar urma să scadă de la 10,4 miliarde de lei în 2014, la 6,6 miliarde de lei în 2015, ajungând la 4,9 miliarde de lei în 2016 şi la 4,8 miliarde de lei în 2017.

Volumul creditelor neperformante înregistrate de BCR a atins maximul în anul 2012, respectiv 14,2 miliarde de lei.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare în estul Uniunii Europene, cu aproximativ 45.000 de angajaţi, care deservesc 16,6 milioane de clienţi în 2.900 de agenţii din Austria, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia. Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, cu active de peste 16 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...