BCR: Vrem să ştim care este strategia energetică a României pe termen lung. Acum nu vedem în piaţă proiecte interesante

Băncile şi investitorii din sectorul energetic românesc nu pot realiza estimări pe termen lung pe piaţa energiei în lipsa unei strategii energetice asumate de autorităţi, astfel că nu există momentan pe piaţă proiecte interesante de investiţii în acest domeniu, a declarat Oana Mogoi, coordonatorul echipei de infrastructură energetică din cadrul Băncii Comerciale Române (BCR).
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 10:34
BCR: Vrem să ştim care este strategia energetică a României pe termen lung. Acum nu vedem în piaţă proiecte interesante

‘Este foarte important pentru noi să ştim care va fi mixul energetic al României pe viitor. Astfel că noi considerăm că este foarte important ca strategia energetică a României să fie aprobată, pentru ca investitorii şi instituţiile financiare să-şi alinieze strategia cu strategia generală pe termen lung a ţării’, a spus Mogoi, într-o conferinţă organizată de Energynomics.

Potrivit acesteia, atât băncile, cât şi investitorii, trebuie să ştie ce îşi propune ţara ca strategie pentru a dezvolta un anumit tip de proiect sau altul.

‘Vedem o producţie mai mare, ca urmare a aportului de energie regenerabilă din noile proiecte, vedem cuplarea pieţelor şi creşterea exporturilor. La acest capitol, este foarte important pentru noi să ştim ce spune strategia energetică naţională despre cum vor evolua producţia şi consumul. Avem nevoie să înţelegem ce vrea România să atingă pe termen lung, de exemplu dacă vrem să exportăm mai multă electricitate sau dacă vrem să folosim excesul pentru a ne încălzi casele, care e corelarea dintre consumul de energie şi dezvoltarea industriei’, a arătat reprezentantul BCR.

Mogoi a adăugat că banca este gata să susţină proiecte interesante în sectorul energetic, însă, deocamdată, investitorii sunt în stand-by şi nu dezvoltă proiecte interesante.

‘Din păcate, nu primim şi nu vedem pe piaţă proiecte interesante de energie, dar suntem deschişi să susţinem acest sector şi să vedem noi proiecte venind pe piaţă’, a mai spus ea.

Potrivit acesteia, sectorul energetic din România este unul stabil, avem avantajul poziţionării geografice şi l mixului diversificat de resurse, contexul macroeconomic este avantajos, avem destulă lichiditate în piaţă, avem fonduri europene disponibile, avem bănci şi alte instituţii financiare şi avem investitori.

‘Aspectele negative ţin de cadrul de reglementare volatil, schemele nesustenabile de subvenţionare, coordonarea slabă între autorităţile publice, cel puţin în sectorul termiei şi vedem că strategia energetică este încă în aşteptare şi nu oferă niciun detaliu pentru investitori şi pentru instituţii să aibă confortul de a-şi baza previziunile pe ceva sustenabil pe termen lung’, a continuat Oana Mogoi.

Ministerul Energiei a publicat, toamna trecută, o propunere de document privind Strategia Energetică a României 2017-2035, proiect care se află în acest moment în faza dezbaterilor privind obţinerea unui aviz de mediu.

Ultima strategie energetică a fost aprobată de Guvern în anul 2007, înainte de criza economică, iar lucrurile pe piaţa energetică s-au schimbat radical de atunci.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Hiarom Invest, companie cu capital autohton care realizează macarale personalizate, suprastructuri și echipamente pentru construcții feroviare, investește în generarea de energie, reducerea......
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare ...
SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei ...
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern ...
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...