BEI amână o decizie referitoare la încetarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili

Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia de creditare pe termen lung a UE, a amânat marţi luarea unei decizii cu privire la încetarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili, a declarat un oficial din conducerea instituţiei financiare citat de Reuters.
Economica.net - mar, 15 oct. 2019, 13:22
BEI amână o decizie referitoare la încetarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili

Reunit marţi la Luxemburg, consiliul director al BEI a decis să amâne pentru data de 14 noiembrie o discuţie cu privire la o nouă strategie care include creşterea suportului pentru proiectele din domeniul energiilor verzi.

Preşedintele BEI, Werner Hoyer, vrea ca banca să îşi asume un rol de lider în finanţarea proiectelor sustenabile iar în luna iulie a propus încetarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili după 2020. În schimb, Germania, cea mai mare economie a Europei şi principalul acţionar al BEI, vrea ca banca să continue să finanţeze proiecte legate de gazele naturale.

„Pe baza a ceea ce am discutat în această dimineaţă, sunt foarte încrezător că vom avea o aprobare finală în noiembrie”, a declarat pentru Reuters vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

Boardul BEI, compus în principal din miniştrii europeni de Finanţe, a discutat modalităţi prin care să facă instituţia mai responsabilă, prin eliminarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili însă unele ţări puternic dependente de cărbune sau gaze naturale s-au opus interzicerii totale a finanţării combustibililor fosili.

Germania, Italia, Polonia, Letonia şi Spania vor ca BEI să finanţeze în continuare anumite proiecte în domeniul gazelor naturale şi să ajute statele membre în tranziţia lor dinspre cărbune sau energia nucleară.

Andrew McDowell a apreciat că amânarea „va permite o analiză aprofundată la nivel naţional” după ce unele state au cerut clarificări cu privire la propunerea venită de la BEI privind încetarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili de la finele anului următor.

Cifrele BEI arată că anul trecut banca a finanţat proiecte în domeniul combustibililor fosili în valoare de aproape două miliarde euro.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene – instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută şi care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă Banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...