Belgienii de la Liebrecht & wooD încep să ridice un complex de 220 de case lângă Bucureşti. În final, va fi „un mic orăşel”

Dezvoltatorul imobiliar belgian Liebrecht & wooD va demara în a doua jumătate a anului viitor lucrările de construcţie la primul lot de case din cele 180-220 de imobile ce urmează a fi ridicate în următorii ani pe raza localităţii Frumuşani din judeţul Călăraşi. 
Alina Stanciu - lun, 10 oct. 2016, 20:54
Belgienii de la Liebrecht & wooD încep să ridice un complex de 220 de case lângă Bucureşti. În final, va fi

Grupul belgian Liebrecht & wooD, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa imobiliară europeană, începe în a doua jumătate a anului viitor construcţia primelor case din parcul Frumuşani Residential Park, situat în partea de sud-est a Capitalei, în comuna Frumuşani, pe malul lacului Tătaru. Compania are în plan să ridice într-un orizont de timp de 12-15 ani aproximativ 5.000 de case,  pe o suprafaţă de aproximativ 170 de hectare. „Avem capacitatea şi planul de a construi 5.000 de case pe 170 de hectare.  Vom construi un mic orăşel acolo în următorii 12-15 ani”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sorin Ioan Blaga, general manager Liebrecht & wooD.

Potrivit acestuia, pentru început, dezvoltatorul va construi cel puţin 90 de case din cele 180-220, cât presupune prima fază a proiectului şi va finaliza drumul de acces către parcul rezidenţial. „Suntem în faza în care drumul de acces este critic şi trebuie să clarificăm toate aspectele legate de autorizaţii şi de  parteneriatele necesare pentru construirea sa”, a explicat managerul conform căruia, o parte din drum, la ieşirea din Bucureşti spre Cernica, este construită.

Investitia pentru prima fază a proiectului se cifrează 24 de milioane de euro, suma care include atât construcţia caselor cât şi infrastructura şi structurile comune. Compania nu a ales încă constructorul pentru acest proiect.

Cum vor arăta casele

Proiectul Frumuşani Residential Park a fost gândit şi va fi implementat astfel încât potenţialii cumpărători să poată beneficia de o cotă de TVA de 5%. Astfel, o casă va avea cel mult 120 de mp suprafaţă utilă, exclusiv anexele gospodăreşti şi va costa maximum 450.000 de lei (în jur de 100.000 de euro), fără TVA.

După cum stipulează noul Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, în cazul persoanelor fizice, cota redusă de TVA se aplică pentru locuințele care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, iar valoarea acestora, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie să depășească suma de 450.000 lei, fără TVA.

O alta condiţie prevăzută de Codul Fiscal este ca, în momentul vânzării, unităţile locative să poată fi locuite. În plus, în cazul caselor de locuit individuale, terenul pe care este construită casa nu trebuie sa aibă o suprafaţă mai mare de 250 mp, incluzând şi amprenta la sol a locuinţei.

Preţuri de la 60.000 de euro 

„Sunt şapte modele de case la care ne-am hotarât, cu suprafeţe între 70 şi 120 de mp utili. Tot studiul de fezabilitate a fost făcut în contextul actual al pieţei. Suntem conştienţi că din punct de vedere al consumatorului lucrurile se vor schimba în viitor pentru că societatea se va schimba şi legislaţia se va schimba, dar trebuie să ai o referinţă, iar noi am plecat de la legea privind TVA de 5%. Deocamdată suntem cu aceste cifre şi dimensiuni în planificare. (…) Ca preţ, vrem să începem de la 60-65.000 de euro”, povesteşte Blaga, care nu exclude alte variante pentru a doua fază a proiectului.

„Vom avea şi zone diferite în ceea ce priveşte  suprafaţa construită, dar în faza 1 şi în momentul în care începem să punem proiectul pe hartă, acestea sunt cifrele ce rezulta din acele fundamente.  Vrem ca acest proiect să meargă natural şi să fie înţeles şi din punct de vedere al calităţii şi prin elemente de diferenţiere”, crede managerul.

Grupul Liebrecht & wooD activează pe piaţa imobiliară din Polonia, România si Rusia, unde a dezvoltat proiecte de birouri, retail şi depozite, ocupând un spaţiu de aproximativ jumatate de million de metri patrati. Dezvoltatorul belgian a intrat în anul 2001 pe piaţa românească, unde a dezvoltat complexul Militari Shopping Center, vândut în 2004 investitorului austriac Meinl European Land Limited, sau parcul de birouri Victoria Park, achiziţionat în 2007 de fondul austriac de investiţii Immoeast.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...