BERD va cumpăra creditele neperformante de la băncile din Grecia

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar urma să achiziţioneze în următoarele săptămâni prima tranşă de credite neperformante de la băncile elene, a declarat, marţi, pentru Reuters, Sabina Dziurman, director BERD pentru Grecia şi Cipru, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 14:58
BERD va cumpăra creditele neperformante de la băncile din Grecia

În urma acestor achiziţii, nivelul sumelor cheltuite anul acesta de BERD în Grecia ar putea depăşi valoarea stabilită anul trecut, de 320 milioane de euro (363,97 milioane de dolari), a adăugat oficialul.

‘Ne aşteptăm ca unele tranzacţii să fie anunţate în următoarele săptămâni săptămâni. Aş fi dezamăgită dacă investiţia s-ar situa la un nivel mai scăzut anul acesta’, a declarat Sabina Dziurman, adăugând că BERD a fost încântată de interesul manifestat până acum de sectorul privat faţă de Grecia şi discută cu potenţiali investitori în credite neperformante.

Deja BERD a investit 250 milioane de euro în participaţii la principalele bănci elene – Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece şi Piraeus Bank – toate prezente şi în România.

Piraeus Bank va vinde o parte din participaţia sa de 28% din acţiunile companiei elene de asigurări European Reliance către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a declarat săptămâna trecută un oficial al băncii elene pentru Reuters.

‘Există un acord cu BERD pentru a prelua o participaţie de 15% la European Reliance de la Piraeus. Banca Centrală a Greciei a aprobat tranzacţia’, a mai spus oficialul, fără a dezvălui însă preţul tranzacţiei.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, de creşterea nivelului creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

În conformitate cu planul său de restructurare, care prevede vânzarea activelor secundare, Piraeus Bank intenţionează să vândă întreaga sa participaţie la European Reliance.

Asiguratorul elen European Reliance este listat la bursa de la Atena din 1997, iar Piraeus Bank a preluat o participaţie de 28% în 2007.

În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni prin includerea unor părţi din Africa de Nord şi Asia Centrală, iar în acest an acţionarii băncii au dat undă verde pentru ca BERD să poată derula proiecte şi în Grecia.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...