Îşi revine Tarom? La şase luni, are cele mai mari venituri din ultimii patru ani şi pierderi la jumătate faţă de 2017

Compania națională Tarom a înregistrat în primele șase luni din acest an cele mai mari venituri și afaceri din ultimele patru semestre, arată situația financiară semestrială pentru acest an. Oficialii operatorului se așteaptă la un profit simbolic pentru 2018, iar acest lucru ar putea fi posibil având în vedere faptul că cele două avioane închiriate au intrat în serviciul comercial de-abia din luna iunie. Iar lunile de vară sunt cele mai profitabile pentru companiile aeriene. În plus, Tarom și-a mărit și portofoliul de destinații. 
Andrada Ghira - joi, 23 aug. 2018, 18:51
Îşi revine Tarom? La şase luni, are cele mai mari venituri din ultimii patru ani şi pierderi la jumătate faţă de 2017

Tarom a înregistrat în primele șase luni din acest an o cifră de afaceri netă de peste 530 de milioane de lei, cel mai bun rezultat din ultimele patru semestre similare, pentru care există date publice, consultate de ECONOMICA.NET. Mai mari au fost și veniturile companiei, de aproape 633 milioane de lei. Cu toate acestea, Tarom a zburat tot pe pierdere în prima jumătate a acestui an, reduse cu aproape jumătate față de pierderea înregistrată anul trecut. 

 

Rezultatele Tarom la șase luni
Infogram

Contracte renegociate și avioane închiriate la un preț mai bun

După turbulențele de la conducerea companiei de anul trecut, atunci când directorii generali au fost schimbați pe bandă rulantă, la manșa companiei a venit Werner Wolff, fost director executiv al Ba­nat Car, dealerul BMW din Timi­şoara şi Arad, parte din grupul Auto­mobile Bava­ria. 

Noua conducere a trecut la renegocierea contractelor pe care Tarom le avea de mai mulți ani și pentru care s-au făcut deja economii de milioane de euro. 

Economii s-au făcut și la cele două avioane închiriate în acest an, în leasing operaţional, pe o perioadă de şapte ani. Tarom nu va plăti în primii doi ani niciun ban. Din 2020, plata lunară este de 304.000 de dolari / avion, cu aproape 20% mai puţin decât ce plăteşte acum operatorul naţional pentru cele două Boeing 737-800 închiriate anul trecut, şi pentru care rata lunară este de 375.000 de dolari şi 45 de milioane de euro în cinci ani. 

Cele două avioane, care au intrat în circuitul comercial din iunie, au crescut capacitatea companiei cu 8%, iar acest lucru se va vedea în special în rezultatele de pe al doilea semestu, care cuprinde lunile de vară, bune pentru vânzările în aviație. 

CITEȘTE ȘI Strategia şefului Tarom pentru redresare: Tarom revine pe profit, după 11 ani de pierderi. Tăiem din cheltuieli şi renegociem toate contractele

Surpriza anului de la Tarom 

Surpriza acestui an de la Tarom a fost anunțul plasării unei comenzi pentru cinci avioane Boeing 737 MAX 8, cu o valoare de 586 milioane dolari. Compania ar urma să primească avioanele până în 2023. 

Tarom a anunţat la începutul lunii iulie că va închiria în regim de dry lease cel mult 13 avioane de tip „regional jet”. Iar ministrul Transporturilor a declarat recent că vor fi închiriate cel puțin cinci jet-uri Boeing, de la un operator spaniol, prin divizia de finanțări a Boeing. 

Singurul operator spaniol care folosește jet-uri Boeing, de tip B717-200, este Volotea. Potrivit informațiilor ECONOMICA.NET, Tarom negociază cu toți marii producători de avioane, precum Bombardier, Embraer, Airbus și Boeing pentru închirierea celor 13 avioane. 

În plus, compania a scăpat și de cele două avioane A310, retrase din flotă în toamna lui 2016 și care consumau bani stând în hangar. Avioanele au fost vândute unei companii aeriene din Armenia cu peste cinci milioane de dolari. 

De asemenea, prima parte a însemnat pentru Tarom și noi destinații, nu doar de pe aeroportul din București, ci și de pe aeroporturile din țară. Compania va zbura și spre piețe noi, cum sunt cele din Est: Baku, Odessa, Tbilisi sau Erevan. 

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...