1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Bilanţul autostrăzilor la 18 luni de PSD: 50 de kilometri finalizaţi, jumătate recepţionaţi. Licitaţii de patru miliarde de euro, una atribuită

În ultimul an şi jumătate au fost finalizaţi peste 50 de kilometri de autostradă, dintre care au fost recepţionaţi doar jumătate, şi au fost pornite patru şantiere. De asemenea, în perioada ultimelor trei guverne PSD au fost lansate licitaţii la Drumuri de peste patru miliarde de euro, dintre care doar una singură a fost atribuită până acum.

25 iun, 2018 | | ECONOMICA.net

Anul trecut, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a recepţionat aproape 24 de kilometri de autostradă. Astfel, în martie 2017 au fost inauguraţi 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, construit de italienii de la Salini Impregilo. Tot anul trecut, CNAIR a mai recepţionat şi cei 8,7 kilometri ai tronsonului Gilău – Nădăşelu, construit de Umbrărescu. Acesta urmează să fie deschis circulaţiei abia după ce va fi gata şi Nodul Gilău.

Conform datelor CNAIR, finalizate în proporţie de 100% şi 99% sunt şi loturile 3 şi 4 din autostrada Sebeş – Turda, însă data recepţiei celor 28 de kilometri este incertă, pe fondul discuţiilor dintre constructori şi CNAIR pe tema calităţii lucrărilor.

De asemenea, în ultimul an şi jumătate au fost deschise patru şantiere noi:
- Nodul Gilău, construit de italienii de Tirrena Scavi,
- lotul 1 din autostrada Ogra – Câmpia Turzii, construit de nemţii de la Geiger,
- lotul 2 din autostrada Ogra – Câmpia Turzii, construit de italienii de la Astaldi,
- lotul 3 din autostrada Ogra – Câmpia Turzii, atribuit constructorului român Straco.

ECONOMICA.NET prezintă mai jos evoluţia lucrărilor pe cele 14 şantiere de autostrăzi aflate în lucru în perioada analizată.

Cel mai mare progres este înregistrat de către nemţii de la Geiger pe cei 3,6 kilometri ai lotului 1 din autostrada Ogra - Câmpia Turzii. Ei au realizat 70% din lucrări în mai puţin de un an.

Cel mai lent progres, de doar 10,13 puncte procentuale, se observă pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj - Deva. Acesta se explică prin blocarea lucrărilor pe fondul neînţelegerilor dintre CNAIR şi constructorul spaniol Comsa. Stadiul fizic pe acest lot a ajuns în iunie 2018 la 83%, faţă de 72,87% cât era în ianuarie 2017.

Tot în această perioadă au fost lansate la licitaţii proiecte de peste patru miliarde de euro, printre care secţiuni din Autostrada Sibiu – Piteşti, Autostrada de Centură Bucureşti, Centura Bacău (care cuprinde primii kilometri de autostradă din Moldova), Drumul Expres Craiova – Piteşti şi Podul de la Brăila.

Singura dintre aceste mega-licitaţii care a fost atribuită este cea privind construcţia Podului suspendat de la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din istoria post-decembristă. Explicaţia ar fi că pentru construcţia Golden Gate-ului peste Dunăre, estimată la jumătate de miliard de euro, au fost depuse doar două oferte.

Pe de altă parte, restul licitaţiilor trenează din cauza amânării termenelor de evaluare a ofertelor, dar şi din cauza contestaţiilor care curg pe bandă rulantă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO