Bilanţul lui Daniel Constantin: Promisiuni multe, realizări puţine – Agroteca

Mandatul de trei ani al lui Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii nu este nici pe departe aşa plin de ”realizări”, cum le numeşte ministrul, ci dimpotrivă. Cea mai mare parte a agricultorilor, chiar dacă cei chestionaţi sunt membri LAPAR, organizaţie care nu a avut relaţii foarte bune cu ministrul Constantin, cel puţin în prima fază a mandatului, susţine că ministrul a promis multe şi a făcut puţine, ba chiar mai mult a lăsat în urmă şi o serie de probleme nerezolvate, se arată într-o analiză a publicaţiei Agroteca. Ca de obicei, nu lipsesc nici excepţiile de la regulă. Există şi voci care apreciază munca lui Daniel Constantin, în special faptul că s-a înconjurat de oameni „competenţi”.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 09:56
Bilanţul lui Daniel Constantin: Promisiuni multe, realizări puţine - Agroteca

În loc să se ocupe de problemele din minister, a bătut ţara în lung şi-n lat cu PNDR-ul, mai mult în scop electoral, afirmă Ilie Dan, un fermier cunoscut din Ilfov, membru important al LAPAR, pentru Agroteca.

Acesta se plânge şi de modul dezastruos în care au fost administrate cererile pentru plăţile pe suprafaţă, nu mai vorbim de efectuarea plăţilor.

’’Ministrul a promis că banii vor intra pe 16 octombrie, a trecut o lună şi nu s-a întâmplat nimic’’, se plânge fermierul.
Nici la motorină, lucrurile nu stau mai bine. Adică, pentru motorina achiziţionată în lunile ianuarie şi februarie banii se dau abia acum. Cât despre trimestrele doi şi trei nu se mai ştie nimic, dar cel mai probabil nu va mai exista buget, este de părere agricultorul.

Acesta acordă o bilă albă ministrului pentru faptul că s-a bătut pentru irigaţii – rămâne să se şi găsească finanţarea necesară refacerii sistemului – şi una neagră pentru că nu a reuşit să pună ordine în tranzacţiile cu terenuri şi cu atât mai puţin nu a rezolvat problema cadastrului, de care depinde acordarea subvenţiilor începând cu 2018.

Politici diferite

Ion Nechifor, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Vaslui, zona Huşi, spune că, în ultimii ani, fermierii nu au simţit o prea mare susţinere din partea Guvernului, în condiţiile în care nici ministrul nu s-a apropiat de crescători.

‘’Greu ne-am apropiat de el (n.red.- Lapar), ne spunea că avem altă politică. Ori, noi avem politica noastră, a fermierilor. În ultima vreme, era tot mai greu de intrat la el”, mărturiseşte Nechifor.
Din păcate, schimbarea echipei ministeriale are loc într-o perioadă importantă pentru agricultori, când aceştia au nevoie de bani pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Situaţia este cu atât mai grea, cu cât mai mult ca sigur se vor întârzia plăţile. Cel mai probabil, la fel va fi şi cu bugetul.

‘’Suntem în urmă cu subvenţiile, cu toate, La cea pe suprafaţă, de exemplu, nici măcar nu ştim cât ni se dă, pentru că nu s-a calculat suma. Am auzit doar de avansul de 53 de euro pe hectar, în rest nimic”, adaugă fermierul.

Nici despre despăgubirile pentru culturile afectate de secetă nu se aude mare lucru, cert este însă că procesul se tot lungeşte. ‘’Măcar de ar rezova problemele rămase în suspans viitorul ministrul’’, se consolează Nechifor.

Cel mai bun ministru, cu oameni competenţi

Spe deosebire de cei doi agricultori menţionaţi anterior, Mihai Bogdan Stancu, vicepreşedintele Asociaţiei producătorior Agricoli din judeţul Dolj, se arată mulţumit de activitatea ministrului Daniel Constantin, despre care are numai cuvinte de laudă.

‘’A fost cel mai bun ministru. A ştiut să asculte şi s-a înconjurat de oameni competenţi. Când a venit la conducere, am zis că o să facă ceva jocuri, până la urmă susţinerea politică contează, dar a făcut lucruri bune şi pentru agricultori’’, afirmă Stancu, care recunoaşte că subvenţiile ajung cu întârziere la agricultori. Important este, însă, că banii vin şi pot fi folosiţi.

Cum se vede de la minister: Cei mai buni ani agricoli

Înainte de a pleca de la Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin şi-a făcut un bilanţ al activităţii din perioada 2012-2015. Sub conducerea lui, România a înregistrat ’’cei mai buni doi ani agricoli de după 1990’’, după cum susţine ministrul, care nu uită să-şi scoată în evidenţă realizările. Doar câteva: reducerea TVA la 9% la pâine şi alimentele de bază, o nouă lege a irigaţilor sau demararea noului PNDR. Vom vedea însă cum vor fi duse până la capăt toate aceste programe.

Articolul a apărut pe Agroteca.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...