Biofarm îşi va dubla capacitatea de producţie şi vrea să dezvolte exporturile

Biofarm îşi va dubla capacitatea de producţie şi va intra pe noi arii terapeutice, odată cu relocarea în 2015 în noua fabrică, aflată în construcţie, şi se va concentra pe dezvoltarea exporturilor.
Economica.net - Dum, 03 nov. 2013, 15:48
Biofarm îşi va dubla capacitatea de producţie şi vrea să dezvolte exporturile

„Vrem să ne relocăm şi construim în zona industrială (zona Gara Căţelu spre autostrada Soarelui din Capitală – n.r.) o facilitate nouă. Este finalizată în proporţie de 40-50%, respectiv depozitele sunt terminate şi puse în funcţiune, clădirea de producţie va fi terminată la sfârşitul acestui an. În 2014 şi în 2015 vom începe partea specifică, adică echipamente şi tehnologie. Este o relocare cu mixare de echipamente, cele de aici (din vechea unitate – n.r.) care sunt mai performante şi vom cumpăra şi echipamente noi”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al producătorului, Dănuţ Vasile.

Investiţia în acest proiect este de maxim 13-14 milioane euro, din fonduri proprii, din care au fost cheltuiţi deja 7 milioane de euro.

„Este un proiect foarte greu să transferi o fabrică dintr-un loc într-altul, trebuie să asiguri stocuri, să autorizezi fabrica, să validezi procesele tehnologice, să fie autorizată de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cam în 2015 vom fi gata”, a adăugat Vasile.

Noua unitate de producţie va avea o suprafaţă de 3.800 metri pătraţi, iar depozitele ocupă 2.500 de metri pătraţi. Terenul pe care se construieşte este proprietatea producătorului.

„Capacitatea de producţie va fi aproape dublă. Vom intra şi pe noi arii terapeutice. Avem deja 25 de dosare pentru aprobare şi aşteptăm autorizaţiile”, a arătat Vasile.

Totodată, Biofarm reorganizează şi dezvoltă departamentul de export, targetul fiind în principal Rusia şi statele din fosta URSS, şeful producătorului fiind de părere că exporturile vor fi sursa de creştere în viitor.

„În prezent suntem undeva la 3,5% din vânzări, cifra este mică, dar evoluţia exportului este promiţătoare. Din 2009 şi până în 2012 cifra s-a dublat. Ne-am îndreptat spre pieţe mari, precum Rusia şi Ucraina, unde vindem şi înregistrăm produse. În doi ani vrem să ajungem la 10% din cifra de afaceri şi cred că vom reuşi. Părerea mea este că exportul va fi sursa de creştere a companiei, deoarece piaţa internă are probleme, creşterile nu mai sunt aşa cum au fost”, a explicat Dănuţ Vasile.

Biofarm exportă în Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Serbia, Kazahstan şi Ungaria şi urmează să intre în Cehia şi Slovacia.

„Avem un birou în Republica Moldova şi, dacă lucrurile merg bine, următorul pas va fi să deschidem un birou la Moscova. Cred că anul viitor va fi momentul pentru acest pas”, a precizat şeful Biofarm.

Pe piaţa locală, în contextul unei creşteri medii a pieţei farmaceutice din România de 10,33% între 2010-2012, Biofarm a avut un indice mediu de creştere de 16,77% în perioada menţionată.

Dănuţ Vasile estimează că producătorul îşi va menţine şi în următorii ani ritmul de creştere de peste 10%.

„Am avut o creştere constantă în ultimii ani şi cred că ritmul se va menţine şi în anii următori. Ne dorim să menţinem acest trend curajos, având în vedere piaţa actuală, şi la cifra de afaceri şi la profit. Investiţia în marketing este foarte importantă şi sistemul funcţionează. Am dezvoltat portofoliul companiei şi am investit în media foarte mult, ceea ce se vede şi în rezultatele companiei”, a arătat Dănuţ Vasile.

În ultimii ani, compania a lansat în medie 10 produse noi anual şi intenţionează să păstreze acest ritm.

Vasile a adăugat că în acest an compania va depăşi estimările iniţiale şi în ceea ce priveşte cifra de faceri, dar şi profitul, arătând că octombrie a fost o lună cu vânzări record în istoria Biofarm.

„Când am bugetat ne-am gândit şi la piaţă, care este greoaie, este clawback, este preţul minim, sunt termenele mari de plată mari. Nu putem face bugete prea încurajatoare şi atunci facem unul care poate fi atins, de obicei îl depăşim. Octombrie a fost lună cu vânzări record în istoria Biofarm”, a spus directorul companiei.

În bugetul de venituri şi cheltuieli, aprobat în luna aprilie, Biofarm estima pentru acest an vânzări în creştere cu aproape 10%, la 115,1 milioane lei (26,5 milioane euro), însă un profit net în scădere cu 10%, la 19 milioane lei (4,3 milioane euro).

În 2012, afacerile au cumulat 104,97 milioane lei, cu 12,3% peste nivelul atins în 2011, iar profitul a crescut cu 47,9%, la 21,03 milioane lei.

La nivelul anului trecut, cea mai mare pondere, din punct de vedere al unităţilor vândute, au avut-o medicamentele fără prescripţie – 51%, urmate de suplimentele alimentare – 29% şi medicamentele eliberate pe bază de reţetă – 20%.

Biofarm are un portofoliu de 200 de produse care acoperă 60 de arii terapeutice şi se numără între primii zece producători de medicamente în volum.

Săptămâna trecută acţionariatului Biofarm s-a schimbat, după ce SIF Oltenia a vândut pachetul de 315 milioane de acţiuni, pentru 96,075 milioane lei, către SIF Muntenia, controlată indirect de SIF Banat-Crişana.

Astfel, SIF Banat Crişana, condusă de Dragoş Bîlteanu, deţine indirect un pachet de control de 51% din acţiunile producătorului de medicamente. Un alt acţionar important este SIF Moldova, cu 13,3% din acţiuni.

„Această concentrare a acţionariatului, faţă de cel trecut când au fost trei SIF-uri, va permite ca deciziile să fie luate mai uşor. Dacă se doresc măsuri pentru creşterea Biofarm, a prezenţei regionale, pot să fie luate decizii mai uşor decât în componenţa trecută”, a adăugat Vasile.

El a arătat că va prezenta noului acţionariat planuri de creştere organică, dar şi prin achiziţii. Biofarm a avut şi în trecut în vizor extinderea prin achiziţii.

Biofarm are peste 350 de angajaţi. Compania este cotată la Bursa de Valori Bucureşti, iar la cotaţia de vineri Biofarm are o capitalizare de 303,2 milioane lei (69 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documențația pentru contractul de construire a......
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...