Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului

Criptomonedele trec, în prezent, printr-o perioadă de ajustări. După un vârf de aproape 3 trilioane de dolari atins pe 10 noiembrie, capitalizarea totală a proiectelor de criptomonede (peste 15.000 potrivit Coinmarketcap) a intrat în tendință descendentă. Pe seama datelor de luni, ora 12:45, capitalizarea ajunsese la 2,18 trilioane de dolari, o scădere de aprox 793 de miliarde de dolari sau de 26,64% în mai puțin de o lună. Din această valoare totală, bitcoin reprezenta 41,2% și ethereum 21,5%.
Claudiu Cazacu - lun, 06 dec. 2021, 17:34
Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului

Piața monedelor virtuale rămâne una foarte concentrată, în care primele două proiecte reprezintă aproape două treimi din valoarea totală, pe baza prețurilor de tranzacționare actualizate, cu toate că nume noi au apărut pe radar și unele au avut creșteri spectaculoase.

Bitcoin a coborât de la aproximativ 69.000 de dolari la un minim de 42.333 de dolari pe bursa americană Coinbase, un declin de 38,6%.

Sesiunea de sâmbătă (spre deosebire de bursele obișnuite, tranzacționarea criptomonedelor continuă în weekend) a fost în mod special electrizantă, cu scăderi de peste 20% în interiorul zilei, pe seama unor lichidări de poziții probabil forțate, dar și cu o recuperare care a dus sesiunea pe minus de „doar” 8,2%.

Ethereum a avut o scădere temporară asemănătoare: un minim la -17,8%, dar minus de numai 2,3% la închidere.

O teorie interesantă leagă participarea instituțională și a marilor investitori de o corelație mai mare cu piețele tradiționale, cum ar fi cea bursieră (pe acțiuni) și cea de obligațiuni. Așa s-ar putea asocia tendința de scădere din piața bursieră cu cea a bitcoin, iar datele foarte slabe din piața muncii din SUA de vineri ar deveni unul dintre factorii declanșatori ai scăderilor.

Nevoia de lichiditate în condițiile unor îngrijorări vizavi de noua variantă a virusului poate contribui la dinamica actuală, la fel și temperarea valului optimist susținut mai ales de investitori noi, unii dintre ei operând emoțional.

Operatori cu un istoric de tranzacționare îndelungat au decis să pună la adăpost o parte din câștigurile marcate. Nivelul de risc asociat unor reglementări suplimentare e de asemenea luat în calcul mai ales la nivel instituțional.

Este interesant, totuși, că mișcarea actuală se suprapune cu o creștere a tensiunilor în zone precum Taiwan sau Ucraina, diminuând imaginea bitcoin ca scut față de turbulențele geopolitice. În fapt, însă, o astfel de evaluare se poate face pe un orizont de timp mult mai îndelungat, la fel cum evaluarea unor active de protecție față de inflație au nevoie de a parcurge cel puțin un ciclu întreg, incluzând un episod cu valori mari ale inflației.

Pe termen scurt, piețele ar putea urmări cu mare atenție zona imediat de sub minimele atinse recent, 41-42.000 de dolari/bitcoin, sau 3.400-3.500 de dolari/ethereum; alunecări sub acest palier ar da semne de vulnerabilitate nu doar pentru bitcoin și ethereum, ci și pentru o mare parte dintre celelalte criptomonede.

Deși în unii dintre anii anteriori perioada sărbătorilor de iarnă oferea interes, volume și cotații în creștere, în special din partea segmentului de retail, anul acesta ar putea fi atipic.

Un moment interesant, cu variații procentuale ample ar putea fi debutul anului viitor.

Pare mult prea devreme pentru a face estimări direcționale precise, având în vedere impredictibilitatea tiparului de evoluție al noii tulpini a virusului.

Un episod de revenire ar fi, însă, neconvingător, dacă nu ar duce cotațiile Bitcoin cel puțin în apropierea pragului de 60.000 de dolari înainte de finele anului. Pe termen mediu, căutarea unor noi nume câștigătoare, cu soluții tehnice inovative ar putea deschide o nouă cursă, cu accente speculative, însă e probabil ca până atunci să fie nevoie de o perioadă de reașezare a pieței.

Claudiu Cazacu estre Consulting Strategist în cadrul XTB, broker de burse internaționale listat pe Bursa de la Varșovia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...