Black Sea Oil&Gas a rezervat 90% din capacitatea conductei de gaze de la Vadu, începând cu 2021

Black Sea Oil&Gas a rezervat 90% din capacitatea punctului de intrare a gazelor în sistemul naţional de transport (SNT) de la Vadu, începând cu 1 februarie 2021, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic. 
Economica.net - Dum, 10 mart. 2019, 09:49
Black Sea Oil&Gas a rezervat 90% din capacitatea conductei de gaze de la Vadu, începând cu 2021
„Urmare a desfăşurării Etapei Angajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în SNT, preconizat a fi creat în zona localităţii Vadu, jud. Constanţa, SNTGN Transgaz SA va aduce la cunoştinţă faptul că solicitantul nu şi-a exercitat dreptul de denunţare unilaterala a contractului de transport încheiat până la data confirmării, astfel contractul devenind ferm. În acest context, SNTGN Transgaz SA anunţă ca Procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT din Marea Neagra – PM VADU – Etapa Angajantă s-a încheiat cu succes”, se arată într-un anunţ postat pe site-ul Transgaz, scrie Agerpres. 

Numele companiilor care rezervă capacitate în SNT este confidenţial, însă, potrivit informaţiilor obţinute de AGERPRES, compania care a rezervat capacitate în punctul de intrare de la Vadu este Black Sea Oil&Gas, singura, de altfel, care a luat până acum decizia finală de investiţie pentru a extrage gaze din Marea Neagră. 

Astfel, aceasta a rezervat 90% din capacitatea punctului de intrare în SNT începând cu 1 februarie 2021 şi până la 1 octombrie 2024. După această dată, capacitatea rezervată scade treptat până la 1,77% din cea oferită, până în anul 2035. 

Black Sea Oil&Gas este, totodată, şi singurul investitor din Marea Neagră care a rezervat capacitate de transport în conductele care introduc gazele offshore în SNT. 

Transgaz a organizat un proces de rezervare de capacitate şi pentru punctul de intrare de la Tuzla, însă pragul minim de rezervare nu a fost atins, iar transportatorul de gaze a declarat încheiat procesul fără alocare de capacitate. 

Pe 7 februarie, Black Sea Oil&Gas (BSOG) a anunţat că a luat decizia finală de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari. 

”Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gaze lor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare, atât pentru a face proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al BSOG, remis AGERPRES. 

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. 

O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. 

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...