BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2013 şi 2014

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%, după ce în mai a fost coborâtă proiecţia de la 3,5% pentru 2013, a anunţat miercuri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 08:33
BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2013 şi 2014

CA al BNR a analizat luni şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evidenţiază în perspectivă un proces de dezinflaţie mai accentuat în perioada imediat următoare, concomitent cu o accelerare a creşterii economice.

„Am redus proiecţia pentru inflaţia anuală la 3,1% pentru sfârşitul acestui an şi finele anului viitor, cu 0,1 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale în jos faţă de prognoza anterioară din luna mai. Nu suntem optimişti cu această prognoză, nu suntem nici pesimişti, ci am rămas prudenţi. Având în vedere componenţa IPC (indicele preţurilor de consum – n.r.), traiectoria descendentă s-ar putea să fie chiar mai accentuată”, a declarat Isărescu în conferinţa de presă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În mai, BNR a redus prognoza pentru inflaţie de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, iar pentru 2014, proiecţia a urcat la 3,3%.

Proiecţia se incadrează astfel în intervalul de variaţie din jurul ţintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual. BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va atinge un minim de 2,1% în primul trimestru al anului viitor.

„La sfârşitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie din jurul ţintei”, a spus Isărescu.

Inflaţia de bază CORE2 ajustată şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% în luna martie şi 3,25% în luna decembrie 2012.

Rata CORE 2 este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice.

„Factorul principal care a ţinut inflaţia de bază sub control a fost cererea de consum în general şi deviatia PIB, avem în continuare în România o deviaţie PIB negativă”, a afirmat Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,4% în luna iunie.

Rata anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a fost de 4,5% în luna iunie, nivel similar cu lunile precedente.

„Ne aşteptăm ca inflaţia să rămână la niveluri scăzute în România, ne vom plimba cu ea (inflaţia – n.r.) în jurul unui nivel european care se numeşte 2%-3%-3,5%, dar nu ne aşteptăm să fie la fel de scăzută ca în alte ţări europene, pentru că mai sunt multe de făcut în această ţară”, a spus guvernatorul băncii centrale.

El a arătat că, pe fondul dinamicii preţurilor alimentare volatile şi a celor ale alimentelor procesate, inclusiv ca urmare a anunţului de reducere a TVA pentru făină şi pâine, inflaţia ar putea coborî la 3% sau chiar mai jos până la finele anului, apropiindu-se de ţinta de 2,5%, însă acest efect din balanţa riscurilor este pe termen scurt.

„Datele pe care le avem indică faptul că în iulie anul acesta va fi un minus al indicelui pe mărfuri volatile”, a afirmat Isărescu.

Te-ar mai putea interesa și
Kathleen Kavalec, ambasadorul american la București: Voi face eforturi pentru extinderea prezenței companiilor americane în România
Kathleen Kavalec, ambasadorul american la București: Voi face eforturi pentru extinderea prezenței companiilor americane ...
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, joi, că forţa legăturilor economice dintre România şi Statele Unite reprezintă "o prioritate-cheie" a relaţiei bilaterale,......
Ce mesaj a trimis PPC, după semnarea preluării afacerilor Enel, clienților și angajaților din România
Ce mesaj a trimis PPC, după semnarea preluării afacerilor Enel, clienților și angajaților din România
Grecii de la PPC transmit că vor continua să dezvolte ce a făcut Enel în România, mai ales în materie de  energie ...
Comisia Europeană va reveni asupra sumei acordate României pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile de cereale din Ucraina, în urma cererii făcute de Iohannis – surse
Comisia Europeană va reveni asupra sumei acordate României pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile de ...
Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, în marja Consiliului European, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula ...
Consiliul de Administrație al Romgaz propune acordarea unui dividend brut pe acțiune de 3,42 de lei pentru anul 2022
Consiliul de Administrație al Romgaz propune acordarea unui dividend brut pe acțiune de 3,42 de lei pentru anul 2022
Romgaz propune acordarea, începând cu 27 iulie 2023, a unui dividend brut pe acţiune în valoare de 3,42 de lei, din care ...