BNR ar putea menţine în 2013 dobânda de politică monetară la 5,25%, cu o relaxare în 2014

Analiştii economici apreciază că Banca Naţională a României (BNR) va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% pe tot parcursul acestui an, anticipând că la finalul anului 2014 banca centrală ar putea relaxa politica monetară, prin reducerea dobânzii la 4,75% în luna decembrie.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 09:43
BNR ar putea menţine în 2013 dobânda de politică monetară la 5,25%, cu o relaxare în 2014

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) consideră că BNR ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 5 februarie 2013, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Totodată, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea rămâne nemodificate pentru pasivele în lei şi pentru cele în valută ale instituţiilor de credit, care în prezent se ridică la 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.

Mai mult, analiştii economici anticipează că aceste cote vor fi păstrate pe tot parcursul acestui an, atât pentru dobânda de politică monetară, cât şi pentru RMO.

„Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii de politică monetară la 4,75% în decembrie 2014. Banca Naţională a României ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 12% şi pe cele în valută până la 18,5% în decembrie 2014”, se spune în comunicat.

Consiliul de Administraţie al BNR a menţinut în şedinţa din 7 ianuarie rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei şi valută.

Anul trecut, banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai 2012, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

AAFBR este o asociaţie profesională înfiinţată în ianuarie 2008, reunind peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...