BNS cere Guvernului și Ministerului Justiției oprirea ordonanței care vizează procesele care au ca obiect drepturile salariale și de pensii

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Ministerului Justiţiei şi Guvernului României să oprească promovarea ordonanţei în forma actuală care vizează procesele ce au ca obiect drepturi salariale şi de pensii, potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 07 iun. 2024, 19:17
BNS cere Guvernului și Ministerului Justiției oprirea ordonanței care vizează procesele care au ca obiect drepturile salariale și de pensii

Astfel, BNS atrage atenţia asupra impactului negativ pe care proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului îl va avea asupra sistemului judiciar şi asupra justiţiei pentru angajaţi.

Conform sursei citate, actul normativ face referire la unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţiile de asigurări sociale. Acesta se află în dezbatere publică, publicat pe site-ul web al Ministerului Justiţiei în 5 iunie 2024.

Sindicaliştii susţin că proiectul urmăreşte instituirea unor soluţii derogatorii de la dreptul comun în materia sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru pronunţarea unor hotărâri prealabile.

„Deşi se doreşte asigurarea unei practici judiciare uniforme şi unitare, efectul imediat al adoptării acestui act normativ va fi suspendarea cauzelor similare aflate pe rolul instanţelor până la pronunţarea hotărârii prealabile. Suspendarea prelungită a dosarelor va afecta grav principiul celerităţii din jurisdicţia muncii, esenţial pentru protecţia drepturilor angajaţilor. Mii de dosare suspendate vor prelungi incertitudinea şi disconfortul litigiilor”, susţin sindicaliştii în comunicat.

Reprezentanţii BNS mai fac referire la textul normativ, care este vag în definirea „cauzelor similare”, riscând identificarea şi suspendarea neconformă a dosarelor. „Lipsa criteriilor clare poate genera confuzii şi discrepanţe în aplicare”, se menţionează în document.

Sindicaliştii susţin că proiectul nu prevede termene clare pentru întregul proces de suspendare a cauzelor iar utilizarea sintagmelor „odată cu” şi „de îndată” va crea situaţii neclare, care vor bloca procesele aflate pe rol.

Pe lista de observaţii şi propuneri se mai află „inaplicabilitatea practică”. „Suspendarea prelungită va duce la acumularea unui număr mare de cauze nesoluţionate, compromiţând uniformizarea practicii judiciare şi afectând eficienţa sistemului judiciar”, precizează documentul.

BNS susţine că proiectul nu specifică cum vor fi gestionate situaţiile cu multiple chestiuni de drept neclarificate într-un singur proces, riscând abordări diferite de către instanţe.

De asemenea, sindicaliştii au menţionat şi aplicabilitatea limitată. „Proiectul de ordonanţă ar trebui să se aplice şi altor tipuri de procese din domeniul muncii pentru a asigura echitate şi claritate juridică pentru toţi angajaţii şi angajatorii”, se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, proiectul de ordonanţă nu are în vedere publicarea tuturor sesizărilor către ICCJ pe un portal online accesibil publicului. „Această omisiune limitează accesul la informaţii esenţiale pentru părţile implicate şi ar încuraja manipularea proceselor”, susţin sindicaliştii.

Totodată, BNS susţine că proiectul nu îşi propune monitorizarea şi evaluarea implementării măsurilor propuse, esenţială pentru succesul şi eficienţa iniţiativei legislative.

„Termenele stabilite pentru ICCJ sunt adesea depăşite, ordonanţa neprevăzând consecinţele nerespectării acestora”, se mai spune în document.

Potrivit sursei citate, proiectul de ordonanţă nu stabileşte ce se va întâmpla dacă nu sunt respectate aceste prevederi, cine va răspunde pentru încălcarea lor şi ce sancţiuni se impun.

„Aceste lacune poate conduce la perpetuarea problemelor existente, cum ar fi tergiversarea soluţionării cauzelor şi menţinerea incertitudinii pentru părţile implicate. Toate aceste efecte trebuie luate în considerare, iar BNS solicită Ministerului Justiţiei să oprească promovarea acestei ordonanţe în forma actuală, pentru a evita blocarea miilor de dosare aflate pe rol”, se mai precizează în comunicat.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Turcia crește taxele pentru navele care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele
Turcia crește taxele pentru navele care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele
Guvernul turc a anunţat joi că va creşte de la 1 iulie cu 24%, până la 5,07 dolari pe tonă, taxa de tranzit percepută navelor comerciale care trec prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele,......
Statele G7 au ajuns la un acord privind folosirea veniturilor rezultate din activele rusești înghețate drept garanții pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei
Statele G7 au ajuns la un acord privind folosirea veniturilor rezultate din activele rusești înghețate drept garanții ...
Liderii statelor din G7, reuniţi joi în Italia, au ajuns la un "acord politic" asupra folosirii veniturilor rezultate din ...
Dezvoltatorul imobiliar Mitiska REIM a obținut un credit de 19 milioane de euro, pentru construirea unui parc de retail în Pitești
Dezvoltatorul imobiliar Mitiska REIM a obținut un credit de 19 milioane de euro, pentru construirea unui parc de retail ...
Dezvoltatorul imobiliar Mitiska REIM a obținut un credit în valoare de 19.000.000 de euro de la Erste Group Bank AG, în ...
Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă
Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă
Acționarii Tesla au aprobat după intense dispute, conform lui Elon Musk, pachetul său salarial de 56 de miliarde de dolari. ...