Bogdan Hossu: România e în topul ţărilor UE la angajaţi aflaţi sub pragul de sărăcie, cu 20% din total

România se află în topul ţărilor Uniunii Europene din punct de vedere al numărului de angajaţi care se află sub pragul de sărăcie, respectiv 20% din resursa umană angajată, a declarat, marţi, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Economica.net - mar, 12 mart. 2019, 17:25
Bogdan Hossu: România e în topul ţărilor UE la angajaţi aflaţi sub pragul de sărăcie, cu 20% din total

„La ora actuală, ne place sau nu ne place, suntem în topul ţărilor UE din punct de vedere al forţei de muncă pauperizate, deci al resursei umane angajate care în acelaşi timp este sub pragul de sărăcie. Este o chestiune anormală să avem 20% din resursa umană angajată care este sub standardul nivelului de pauperizare. Există deci şi această problemă a retribuirii”, a afirmat liderul CNS „Cartel Alfa”.

Bogdan Hossu a făcut aceste declaraţii la evenimentul dedicat publicării studiului „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România”, comandat de Confederaţia Patronală Concordia şi realizat de KPMG şi de INCE.

„Nu am văzut în acest studiu una din componentele determinante legate de problema forţei de muncă – problema salarizării corecte a resursei umane. De fapt, coşul minim de trai decent depăşeşte cu mult nivelul de salariu mediu net existent astăzi în România. Şi discutăm de standardul de familie de 6.700 de lei net pentru o familie standard de 4 persoane, ceea ce implică o diferenţă substanţială, şi, evident, o demotivare”, a afirmat preşedintele „Cartel Alfa”.

Acesta a criticat existenţa unei diferenţe între salariul mediu net bugetar şi cel privat, de aproximativ 1.000 de lei.

„Faptul că se discută dublarea – aproape – a salariului mediu în 4-5 ani de zile este parţial adevărat, parţial fals, dacă nu se interpretează prin prisma corectă – să nu uităm că din 2017 în 2018, în afară de creşterea brută, ca atare, mai avem un salt spectaculos prin transferul de taxe care a dezechilibrat responsabilităţile şi inclusiv parteneriatul şi construcţia respectivă, care însemna 23% în mare parte. Discutând de medii (salariale – n. r.), media este influenţată de cele două grupe mari, dar nu egale, între sectorul economic şi sectorul bugetar. Sectorul bugetar a avut o creştere substanţială începând cu 2017, extraordinar de mare, ceea ce a şi dus la dezechilibre majore. Astăzi avem o diferenţă pe net între salariul mediu bugetar şi salariul mediu din mediul economic de 1.000 de lei, ceea ce e complet anormal, şi în acelaşi timp cu tendinţe de creştere a acestui ecart pe viitor. Evident că asta creează dezechilibre pe piaţa muncii şi creează tendinţe nedorite în comportamentul resursei umane”, a declarat liderul „Cartel Alfa”.

Bogdan Hossu a estimat că agenţiile de formare profesională nu sunt capabile să ofere programe de pregătire adecvate, în contextul vitezei cu care au loc schimbările tehnologice.

„Evident că resurse umane există. Evident, sectorul educaţiei este prioritar, pentru că creează premisele unei surse de alimentare continue cu resursă umană care să corespundă. Dar suntem într-un fenomen de globalizare, multă lume spune că suntem deja la începutul unei revoluţii IV industriale. În condiţiile respective, instituţiile de formare profesională structurale, instituţionalizate, nu vor putea niciodată să urmărească viteza de rotaţie şi de schimbare a tehnologiei şi a inovaţiilor care se fac”, a adăugat liderul sindical.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...