1EUR = 4.8319 RON | Bucureşti 36 º

News

Bogdan Olteanu a profitat de funcţia sa pentru a obţine sume uriaşe de bani - motivarea instanţei

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin că Bogdan Olteanu a profitat de influenţa pe care o avea ca al treilea om în stat, pentru a obţine sume uriaşe de bani, respectiv un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. 
 
 
03 aug, 2016 | ECONOMICA.net
"Inculpatul a profitat de influenţa deţinută în baza funcţiei pe care o deţinea pentru a obţine sume uriaşe raportat la veniturile la care era îndreptăţit, ignorând exigenţele de etică pe care le presupune calitatea de ales public. Fapta apare cu atât mai gravă având în vedere poziţia pe care o deţinea inculpatul la momentul săvârşirii statului, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, considerată a treia poziţie în ierarhia funcţiilor statului, ceea ce îi permitea să influenţeze activitatea a numeroase instituţii", se arată în motivarea judecătorilor, prin care Bogdan Olteanu a fost plasat în arest la domiciliu. 

Magistraţii mai arată faptele de care este acuzat Bogdan Olteanu reprezintă şi acum un pericol pentru ordinea publică, chiar dacă ele au fost descoperite de organele judiciare în luna ianuarie 2016, la aproape 8 ani de la săvârşire, generând şi în prezent în rândul societăţii "puternice reacţii negative, care persistă cu aceeaşi intensitate". 

În opinia instanţei, circumstanţele personale favorabile lui Bogdan Olteanu (are un nivel ridicat de instruire, nu are antecedente penale, este integrat în societate) nu poate justifica cercetarea acestuia în libertate sub control judiciar, aşa cum a cerut fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor. 

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin că Bogdan Olteanu a profitat de influenţa pe care o avea ca al treilea om în stat, pentru a obţine sume uriaşe de bani, respectiv un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. 

Mai mult, numirea de către politicieni a unor persoane în funcţii publice în schimbul unor sume de bani reprezintă un fenomen de o gravitate extremă pentru societatea românească, susţine un judecător de la ÎCCJ, care a decis arestul la domiciliu pentru Bogdan Olteanu.

"Numirea persoanelor în diferite funcţii publice de către politicieni în schimbul plăţii unor sume de bani reprezintă un fenomen de o gravitate extremă pentru societatea românească, având în vedere că este de natură să ducă la perpetuarea şi multiplicarea corupţiei. Funcţionarii numiţi în acest mod sunt stimulaţi să săvârşească, la rândul lor, infracţiuni pentru a recupera sumele avansate, cu consecinţa fraudării exponenţiale a resurselor care ar trebui să contribuie la dezvoltarea societăţii. 
Acest fenomen, care apare relativ frecvent în practica organelor judiciare, impune un răspuns ferm al autorităţilor, având în vedere că lăsarea în libertate a inculpaţilor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere şi temerea că asemenea fapte se vor perpetua", declară magistratul în motivarea deciziei prin care a decis arest la domiciliu pentru Bogdan Olteanu. 

În opinia judecătorului, este esenţial ca organele judiciare să reacţioneze cu fermitate, pentru a evita riscul răspândirii faptelor de corupţie "în categoriile profesionale al căror statut special implică şi o responsabilitate corespunzătoare faţă de respectarea normelor sociale". 

Pe 29 iulie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu, acesta fiind plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. 

Bogdan Olteanu este acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO