Borbely nu şi-a trecut în declaraţia de avere un apartament de 80.000 de euro din Bucureşti

Laszlo Borbely nu şi-a trecut în declaraţia de avere un apartament din Bucureşti, achiziţionat împreună cu soţia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum şi vânzarea unei case din Târgu Mureş, cu tot cu teren, în valoare de 30.000 de euro, către Anton Molnar, om de afaceri.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 18:38
Borbely nu şi-a trecut în declaraţia de avere un apartament de 80.000 de euro din Bucureşti

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii au constatat faptul că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a achiziţionat un apartament în Calea Victoriei din Bucureşti, locuinţă ce a fost trecută pe numele cuscrei sale, documentele de vânzare-cumpărare fiind întocmite la notar, audiat şi el de procurorii anticorupţie.

Cuscra ministrului Mediului le-ar fi declarat procurorilor anticorupţie că locuinţa a fost plătită de soţii Borbely, ea nedispunând de suma de 80.000 de euro cât a costat apartamentul conform actelor întocmite la notar, au mai declarat sursele citate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de la Oradea au început, în 2009, cercetarea penală împotriva lui Ioan Ciocan, unic asociat al firmei Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, companie care a primit mai multe contracte de lucrări de la Administraţia Naţională „Apele Române” în mandatul ministrului Borbely. La acel moment, procurorii acuzau faptul că ministrul Mediului ar fi favorizat societatea Lescaci Com SRL pentru primirea unora dintre cele 18 lucrări de la „Apele Române” câştigate de firmă în timpul mandatului lui Laszlo Borbely.

Ulterior, urmărirea penală a fost extinsă, în iulie 2011, şi cu privire la Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely, dar şi faţă de Anton Molnar, administrator al firmei Aramis Mureş, care ar fi realizat lucrări de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu Mureş.

Pe de altă parte, societatea fiului lui Molnar ar fi derulat contracte cu Administraţia Naţională „Apele Române” datorită intervenţiei ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care a preluat această funcţie în 23 decembrie 2009.

După ce a fost începută urmărirea penală împotriva sa, în octombrie 2011, Molnar ar fi întocmit o factură privind achiziţionarea casei şi terenului lui Borbely din Târgu Mureş, mai spun sursele citate.

În afară de procurorii DNA, şi inspectorii de integritate ai ANI au verificat averea ministrului Mediului, astfel reieşind faptul că Borbely nu şi-a trecut în declaraţia de avere achiziţionarea apartamentului din Bucureşti, chiar dacă era trecut pe numele unei alte persoane, şi nici vânzarea casei din Târgu Mureş, ceea ce ar constitui infracţiunea de fals în declaraţii.

Miercuri, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Borbely Laszlo, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată”, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DNA.

Cererea DNA a fost comunicată ministrului Justiţiei, de către procurorul general.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, are, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 15 februarie, un teren intravilan de 450 de metri pătraţi şi o casă de 140 de metri pătraţi în Târgu Mureş, cumpărate în 2000 şi deţinute împreună cu soţia.

În 2012, Borbely a moştenit, împreună cu Erno Borbely, un apartament de 50,13 metri pătraţi, aflat tot în Târgu Mureş.

Ministrul Mediului mai deţine un autoturism Lexus GS300, bijuterii în valoare de 15.000 de euro şi are peste 51.000 de euro şi peste 86.000 de lei în conturi şi depozite bancare.

Totodată, Borbely are, în fonduri de investiţii, peste 50.000 de lei.

Conform aceleiaşi declaraţii de avere, demnitarul nu are plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate.

În 2011, Borbely a realizat venituri din salarii de 55.872 de lei ca ministru al Mediului şi de 38.801 lei din funcţia deţinută la UDMR.

Soţia ministrului, Melinda Borbely, a câştigat, tot anul trecut, 116.925 de lei, ca angajat al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

Potrivit declaraţiei de interese, Laszlo Borbely este preşedintele Fundaţiei Culturale „Dr. Bernady Gyorgy” din Târgu Mureş şi vicepreşedinte al UDMR.

Te-ar mai putea interesa și
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Proiectul legii offshore va intra marţi în dezbaterea comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor. Şedinţa comună a comisiilor de specialitate este programată......
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
Banca Centrală Europeană ar putea începe dezvoltarea unui euro digital, versiunea electronică a bancnotelor şi monedelor, ...
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus Mihail Fridman
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus ...
Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ...
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană a propus luni ajustări specifice ale normelor financiare ale Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea ...