BRAT: În România sunt 8,8 milioane de utilizatori de internet. 6,5 milioane de români sunt zilnic online

Penetrarea internetului a crescut exponenţial în România în ultimii ani, iar, în prezent, la nivel naţional sunt 8,8 milioane de utilizatori, dintre care 6,5 milioane în fiecare zi, relevă un studiu al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT) transmis luni Agerpres.
Economica.net - lun, 14 dec. 2015, 21:29
BRAT: În România sunt 8,8 milioane de utilizatori de internet. 6,5 milioane de români sunt zilnic online

Potrivit studiului, 70% din populaţia oraşelor şi 44% din cea a satelor din România utilizează internetul. În mediul urban, consumul zilnic de internet pentru segmentul de vârstă 14-64 de ani a crescut de peste şapte ori din 2002 până în prezent, de la 8% la 56%.

Totodată, 56% dintre persoanele ce locuiesc în gospodării din mediul rural au acces la internet. Din acest punct de vedere, internetul reprezintă a doua utilitate, după electricitate, la care locuitorii din rural au acces şi pe care şi-o permit.

Dintr-un mediu considerat elitist, accesat cu predilecţie de către tineri educaţi din oraşe mari, internetul a devenit un mediu accesibil unei categorii de populaţie din ce în ce mai largi, relevă studiul.

Potrivit BRAT, profilul actual al utilizatorilor de internet se aliniază la structura populaţiei, eliminându-se discrepanţele generate de profilul primilor utilizatori.

Creşterea numărului de utilizatori de internet provine din rândul populaţiei adulte sau vârstnice, din oraşe medii şi mediul rural, din rândul populaţiei cu educaţie mai redusă. Utilizatorii de internet se maturizează, îmbătrânesc şi capătă experienţă: 76% dintre utilizatori folosesc internetul de mai mult de 5 ani, se mai arată în studiu.

În mediul urban, peste 95% din tinerii cu vârste între 14 şi 24 ani utilizează internetul, procentul depăşind 98% în Bucureşti şi oraşele mari. În mediul rural procentul este de 82%, dar având în vedere rata de creştere accentuată, cel mai probabil, procentele se vor egaliza în câţiva ani.

Folosirea internetului nu trebuie asimilată cu accesarea unor site-uri de conţinut. Ea vizează multe alte scopuri: 75% dintre utilizatori folosesc internetul pentru e-mail, 63% pentru accesarea unor site-uri de servicii, 84% pentru căutare de informaţii, 20% pentru jocuri de noroc şi pariuri sportive, etc., indică studiul.

Potrivit BRAT, 30% din populaţia din mediul urban face cumpărături pe internet, procentul urcând la 47% în rândul tinerilor de 14-24 ani; 26% dintre persoanele din grupa de vârstă 25-34 ani realizează operaţiuni bancare online lunar, iar 58% dintre persoanele sub 45 de ani caută să se informeze mai întâi pe internet înainte să ia decizia de achiziţie pentru un produs.

BRAT este organizaţia industriei de media din România care măsoară audienţa presei scrise şi a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) şi monitorizează investiţiile în publicitate (presa scrisă, online, radio şi outdoor).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor ...
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor gaze către blocul comunitar, a ...