BRAT: În România sunt 8,8 milioane de utilizatori de internet. 6,5 milioane de români sunt zilnic online

Penetrarea internetului a crescut exponenţial în România în ultimii ani, iar, în prezent, la nivel naţional sunt 8,8 milioane de utilizatori, dintre care 6,5 milioane în fiecare zi, relevă un studiu al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT) transmis luni Agerpres.
Economica.net - lun, 14 dec. 2015, 21:29
BRAT: În România sunt 8,8 milioane de utilizatori de internet. 6,5 milioane de români sunt zilnic online

Potrivit studiului, 70% din populaţia oraşelor şi 44% din cea a satelor din România utilizează internetul. În mediul urban, consumul zilnic de internet pentru segmentul de vârstă 14-64 de ani a crescut de peste şapte ori din 2002 până în prezent, de la 8% la 56%.

Totodată, 56% dintre persoanele ce locuiesc în gospodării din mediul rural au acces la internet. Din acest punct de vedere, internetul reprezintă a doua utilitate, după electricitate, la care locuitorii din rural au acces şi pe care şi-o permit.

Dintr-un mediu considerat elitist, accesat cu predilecţie de către tineri educaţi din oraşe mari, internetul a devenit un mediu accesibil unei categorii de populaţie din ce în ce mai largi, relevă studiul.

Potrivit BRAT, profilul actual al utilizatorilor de internet se aliniază la structura populaţiei, eliminându-se discrepanţele generate de profilul primilor utilizatori.

Creşterea numărului de utilizatori de internet provine din rândul populaţiei adulte sau vârstnice, din oraşe medii şi mediul rural, din rândul populaţiei cu educaţie mai redusă. Utilizatorii de internet se maturizează, îmbătrânesc şi capătă experienţă: 76% dintre utilizatori folosesc internetul de mai mult de 5 ani, se mai arată în studiu.

În mediul urban, peste 95% din tinerii cu vârste între 14 şi 24 ani utilizează internetul, procentul depăşind 98% în Bucureşti şi oraşele mari. În mediul rural procentul este de 82%, dar având în vedere rata de creştere accentuată, cel mai probabil, procentele se vor egaliza în câţiva ani.

Folosirea internetului nu trebuie asimilată cu accesarea unor site-uri de conţinut. Ea vizează multe alte scopuri: 75% dintre utilizatori folosesc internetul pentru e-mail, 63% pentru accesarea unor site-uri de servicii, 84% pentru căutare de informaţii, 20% pentru jocuri de noroc şi pariuri sportive, etc., indică studiul.

Potrivit BRAT, 30% din populaţia din mediul urban face cumpărături pe internet, procentul urcând la 47% în rândul tinerilor de 14-24 ani; 26% dintre persoanele din grupa de vârstă 25-34 ani realizează operaţiuni bancare online lunar, iar 58% dintre persoanele sub 45 de ani caută să se informeze mai întâi pe internet înainte să ia decizia de achiziţie pentru un produs.

BRAT este organizaţia industriei de media din România care măsoară audienţa presei scrise şi a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) şi monitorizează investiţiile în publicitate (presa scrisă, online, radio şi outdoor).

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...