Brexit: Londra şi UE au ajuns la o înţelegere privind „modificări obligatorii din punct de vedere juridic”

Londra a ajuns la o înţelegere cu Uniunea Europeană referitor la "modificări obligatorii din punct de vedere juridic" ale Acordului de retragere a Marii Britanii, a anunţat luni seara vicepremierul David Lidington în faţa Parlamentului, transmite AFP.
Economica.net - mar, 12 mart. 2019, 05:34
Brexit: Londra şi UE au ajuns la o înţelegere privind

„În seara aceasta, la Strasbourg, premierul (Theresa May) a obţinut schimbări obligatorii din punct de vedere juridic care întăresc şi îmbunătăţesc Acordul de retragere şi declaraţia politică”, a anunţat Lidington, care a solicitat parlamentarilor britanici să voteze acordul în momentul în care acesta le va fi prezentat marţi.

Subliniind că discuţiile continuă la Strasbourg între premierul britanic şi liderii europeni, el a promis parlamentarilor prezentarea a două documente.

„Primul confirmă faptul că UE nu poate încolţi Marea Britanie în plasa de siguranţă pe o perioadă nedeterminată”, a declarat liderul britanic, referindu-se la clauza de”backstop”, dispoziţie care prevede menţinerea, ca ultimă soluţie, a Regatului Unit într-o uniune vamală pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În plus, „instrumentul comun reflectă angajamentul Regatului Unit şi al UE de a depune eforturi pentru a înlocui plasa de siguranţă cu măsuri alternative până în decembrie 2020”.

Lidington a cerut parlamentarilor să voteze pentru acordul astfel „îmbunătăţit”, care va fi prezentat marţi, spunând că acesta va fi singurul acord care se va afla pe masă.

„Mâine va trebui să faceţi o alegere fundamentală, să votaţi pentru acest acord îmbunătăţit sau să aruncaţi ţara într-o criză politică”, a avertizat vicepremierul britanic.

La mijlocul lunii ianuarie, aleşii britanici au respins cu un vot covârşitor acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie de premier cu Bruxelles-ul, trimiţându-l înapoi pe masa negocierilor.

Declaraţia premierului britanic referitoare la asigurările de natură juridică obţinute de la UE în privinţa Brexitului

Theresa May a obţinut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privinţa Brexitului, într-o ultimă încercare de a atrage de partea sa parlamentarii rebeli, care au ameninţat că vor respinge din nou Acordul de retragere pe care premierul urmează să îl propună marţi, transmite Reuters, citând o declaraţie a biroului premierului britanic.

„În noiembrie anul trecut, după doi ani de negocieri dure, am convenit cu UE asupra unei înţelegeri referitoare la Brexit care, cred cu pasiune, reflectă decizia poporului britanic de a părăsi UE. În ultimele patru luni, am susţinut această înţelegere în Westminster (parlament) şi în Marea Britanie. Susţin ceea ce înţelegerea a obţinut pentru ţara mea” se arată în declaraţie, care menţionează câştigurile obţinute prin părăsirea Uniunii, cum ar fi reluarea controlului asupra frontierelor şi a banilor prin stoparea contribuţiilor anuale mari, precum şi revenirea la o politică comercială independentă.

În continuare, premierul britanic evidenţiază faptul că înţelegerea va aduce Marii Britanii un viitor bun în relaţia cu prietenii şi aliaţii săi din UE, precum şi un parteneriat economic benefic pentru afaceri şi cooperare în domeniul securităţii, necesară menţinerii siguranţei cetăţenilor.

Referitor la preocuparea evidentă a parlamentarilor britanici faţă de clauza de „backstop” (plasa de siguranţă vizând evitarea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord), Theresa May susţine că o poliţă de asigurare care să garanteze că nu va exista niciodată o graniţă dură în Irlanda de Nord este absolut corectă şi onorează angajamentele solemne asumate de Regatul Unit prin Acordul de la Belfast din Vinerea Mare. „Dar dacă va trebui vreodată să folosim această poliţă de asigurare, ea nu poate să devină un aranjament permanent şi nu este modelul viitoarei noastre relaţii”, precizează ea.

Menţionând faptul că acordul pe care parlamentarii l-au votat în ianuarie nu a prezentat cu suficientă claritate acest aspect, ceea ce a determinat ulterior negocierea unor modificări obligatorii din punct de vedere juridic, May precizează că „astăzi au căzut de acord asupra lor”.

Este vorba de două documente: un instrument comun şi o declaraţie comună.

„Instrumentul comun, având o greutate juridică comparabilă cu Acordul de retragere, va garanta faptul că UE nu poate acţiona cu intenţia de a aplica clauza de backstop pe termen nelimitat. Dacă o fac, poate fi contestată prin arbitraj şi dacă se constată o încălcare, Marea Britanie poate suspenda backstopul”. Instrumentul comun oferă, de asemenea, un angajament juridic că orice clauză înlocuitoare nu are obligaţia să o reproducă.

În plus, angajamentele luate prin schimbul de scrisori cu preşedinţii Consiliul şi Comisiei Europene din ianuarie sunt întărite într-o formă obligatorie din punct de vedere juridic.

Cel de-al doilea document, o declaraţie comună a Regatului Unit şi a UE referitoare la Declaraţia Politică, stabileşte o serie de angajamente menite să întărească şi să accelereze procesul de negociere şi să aducă în vigoare viitoarea relaţie. Aceasta conţine „un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic, potrivit căruia Marea Britanie şi UE încep să lucreze imediat pentru a înlocui clauza de backstop cu aranjamente alternative până la sfârşitul lunii decembrie 2020”, se dau asigurări în declaraţia premierului.

De asemenea, Theresa May anunţă că va prezenta un al treilea document, o Declaraţie unilaterală, care va însoţi instrumentul comun privind Acordul de retragere. Conform Declaraţiei unilaterale, „în cazul în care clauza de backstop este folosită, iar discuţiile despre relaţia noastră viitoare se întrerup, astfel încât nu va există perspectiva unui acord ulterior, este poziţia Marii Britanii că nu va exista nimic care să împiedice Marea Britanie să iniţieze măsuri care să ducă, în cele din urmă, la renunţarea de a aplica clauza de backstop”.

În încheiere, premierul britanic precizează că va furniza mai multe detalii în momentul prezentării marţi, în Camera Comunelor, a Acordul îmbunătăţit pe care l-a negociat cu UE. „Astăzi am asigurat schimbări juridice. Acum este timpul să ne strângem pentru a sprijini Acordul de Brexit îmbunătăţit şi pentru a răspunde instrucţiunilor poporului britanic”.

Liderul laburiştilor doreşte ca Parlamentul britanic să respingă Acordul îmbunătăţit al premierului

Parlamentarii britanici trebuie să respingă Acordul premierului Theresa May referitor la Brexit când va fi votat marţi, a declarat luni seara liderul Partidului Laburist de opoziţie Jeremy Corbyn, informează Reuters.

„Negocierile prim-ministrului au eşuat. Acest acordul de seară cu Comisia Europeană nu conţine ceva care să se apropie de schimbările promise de Theresa May Parlamentului”. De aceea „membrii Parlamentului trebuie să respingă mâine acest acord”, a afirmat Corbyn.

Theresa May a obţinut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privinţa Brexitului, într-o ultimă încercare de a atrage de partea sa parlamentarii rebeli, care au ameninţat că vor respinge din nou Acordul de retragere pe care premierul urmează să îl propună marţi, potrivit unei declaraţii dată publicităţii luni de biroul premierului britanic.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...