Britanicii, nemţii şi austriecii au cumpărat jumătate din eurobondurile româneşti

Investitorii din Marea Britanie, Austria şi Germania au cumpărat jumătate din emisiunea obligaţiunile denominate în euro prin care Ministerul Finanţelor Publice a strâns 1,5 miliarde euro de pe pieţele externe, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.
Economica.net - vin, 02 nov. 2012, 10:08
Britanicii, nemţii şi austriecii au cumpărat jumătate din eurobondurile româneşti

Investitorii din Marea Britanie au cumpărat 23% din obligaţiuni, iar cei din Austria şi Germania au preluat 27% din titluri, potrivit informaţiilor prezentate de Ministerul Finanţelor Publice.

Restul titlurilor au fost împărţite de investitori din alte ţări din Europa (35%), investitorii americani înregistraţi în afara SUA (10%), Asia şi alte ţări (5%).

În ceea ce priveşte distribuţia pe tipul de investitori, administratorii de fonduri au cumpărat 48% din titluri, băncile şi investitorii de retail au luat 22%, iar companiilor de asigurări şi fondurilor de pensii le-au revenit 17% din obligaţiuni. Restul de 13% din titluri au fost cumpărate de fonduri de hedging.

„Subscrierile au crescut rapid, susţinute de cererea solidă din partea managerilor de fonduri din Europa, şi au depăşit 1 miliard de euro în 40 de minute. Până la 13:30 ora Europei Centrale (14:30 ora României -n.r.) totalul ofertelor a ajuns la 3 miliarde de euro, iar o oră mai târziu la 4 miliarde de euro, permiţând aranjorilor să lanseze o tranzacţie la 15:00, ora Europei Centrale (16:00 ora României -n.r.) la MS+370bps (o marjă de 3,7 puncte procentuale peste indicatorul midswap -n.r.). Totalul final de oferte a atins valoarea impresionantă de 4,7 miliarde de euro, din partea a 285 de investori importanţi, reprezentând o apreciere deosebită a situaţiei fiannciare solide a României”, se arată într-un comunicat al băncilor care au intermediat emisiunea.

Surse bancare au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la o marjă de 3,7 puncte procentuale peste midswap.

Indicatorul midswap (rata calculată ca medie între cotaţiile afişate la operaţiunile de preschimbare din dobânzi variabile în dobânzi fixe şi invers), care variază pe tot parcursul zilei, a fost miercuri la transmiterea ştirii uşor peste 1,34%, astfel că randamentul obligaţiunilor a fost stabilită la puţin peste 5% pe an.

Bondurile au fost vândute cu un discount de 1,051%, ceea ce înseamnă că statul a acceptat să plaseze obligaţiunile sub valoarea nominală. Astfel, costul de 5% pe an este compus din cupon (dobânda plătită periodic) şi discount.

Aranjorii emisiunii de obligaţiuni denominate în euro au fost Barclays, Citigroup, Deutsche Bank şi HSBC.

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a atribuit joi emisiunii de obligaţiuni ratingul BBB-, similar cu calificativul de ţară, care are perspectivă stabilă.

Guvernul a mandatat recent Ministerul Finanţelor să lanseze o emisiune de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital, în sumă de minimum 500 milioane euro şi maximum 1,5 miliarde euro, valoare care să fie stabilită în funcţie de condiţiile de piaţă.

Guvernul a apreciat atunci că finanţele publice vor fi protejate astfel de eventualele şocuri externe ce ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa internă.

La începutul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligaţiuni denominate în valută de 793,8 milioane euro.

Anterior emisiunii de miercuri, cea mai recentă operaţiune derulată de România pe pieţele externe a avut loc la începutul lunii septembrie, când Finanţele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.

Astfel, Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiunile în valută de 2,67 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de......
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...