Guvernul trebuie să reducă impozitul viitorilor pensionari care economisesc şi investesc pe termen lung – analiştii

Fără strategii guvernamentale de stimulare fiscală a economisirii şi a investirii unei părţi din salarii în instrumente finaniciare pe termen lung, mentalitatea cetăţenilor României nu se va schimba şi nu-şi vor permite un standard de viaţă decent la pensie. Metodele fiscale de pe pieţele mature pot fi aplicate şi la noi, susţine analistului Marius Pandele de la casa de brokeraj Prime Transaction.
Adrian N. Ionescu - sâm, 17 oct. 2015, 10:27
Guvernul trebuie să reducă impozitul viitorilor pensionari care economisesc şi investesc pe termen lung - analiştii

Economisirea şi acumularea de capital au nevoie de o „o soluţie radicală” de încurajare, ca să devină „ceea ce în societăţile civilizate reprezintă cheia succesului pe termen lung”: economisirea şi acumularea de capital, scrie analistul Marius de la casa de brokeraj Prime Transaction.

Guvernul României ar trebui să folosească programe similare celor din Statele Unite şi Marea Britanie, prin care cetăţenii sunt încurajati sa aiba o atitudine responsabila si sa-si construiasca singuri bunastarea pe termen lung.

În Statele Unite este celebrul programul 401(k), un plan de economisire şi investire prin care statul nu impoziteaza partea din salariu care merge spre economisire şi sau investiţii. Statul nu impozitează nici profiturile obţinute pe parcurs din tranzacţii cu instrumente financiare, dobânzi, dividende, ci doar retragerile de bani care, de cele mai multe ori, au loc dupa varsta de pensionare.

„Fiind vorba de un stimulent fiscal explicit şi destul de generos, programul are reguli stricte, mai ales în ceea ce priveşte retragerea banilor. Nu se pot scoate bani înainte de pensionare decat în condiţii excepţionale şi cu plata unor penalităţi”, precizează analistul de la Prime Transaction.

Mult mai simplă este varianta britanica, denumita ISA (Individual Savings Account). Contribuţiile într-un astfel de cont (plafonate în prezent la 15.000 de lire pe an) sunt realizate din veniturile după impozitare, însă câştigul realizat este scutit de impozit. Instrumentele financiare eligibile sunt, la fel ca si in cazul 401(k), destul de numeroase, incluzând acţiunile, obligaţiunile şi depozitele bancare. Retragerile de bani nu sunt limitate in niciun fel, dar limitarea depunerilor la 15.000 de lire pe an face mult mai atractiva păstrarea banilor, pentru a beneficia de scutirea de impozit aferenta unei sume cat mai mari.

„Un astfel de produs ar putea schimba măcar parţial mentalitatea românilor în ceea ce priveşte economisirea. Date fiind încasările bugetare reduse din impozitul pe venituri din investiţii, nici nu ar presupune un efort financiar semnificativ din partea Guvernului”, scrie Marius Pandele.

Analistul crede că suntem un popor pentru care economisirea şi investiţia sunt concepte stranii, nepământene. „Educaţia financiară este un început, dar mentalitatea unui întreg popor nu se poate schimba mai devreme de 10 -15 ani, şi chiar şi acesta s-ar putea să fie un termen optimist.

Guvernul, însă, ar puta să stimuleze şi să accelereze procesul.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în......
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă a explodat duminică în centrul oraşului rus Kireievsk, situat la circa 220 de kilometri sud de Moscova, potrivit ...
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a comisiilor
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a ...
Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind ...
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că va depune plângere penală în cazul în care Executivul nu ...