Bruxelles-ul intenționează să dea în judecată statele membre cu cote mici de impozitare

Comisia Europeană a început să caute o modalitate legală prin care să dea în judecată statele cu regimuri fiscale relaxate. Planurile s-ar afla într-un stadiu foarte timpuriu, dar că scopul lor clar ar fi considerearea anumitor regimuri fiscale naționale competitive drept distorsiuni ale pieței unice.
Ionut Tudorica - mar, 21 iul. 2020, 07:54
Bruxelles-ul intenționează să dea în judecată statele membre cu cote mici de impozitare

Bruxelles-ul intenționează să dea în judecată statele membre cu cote mici de impozit. Comisia Europeană argumentează că regimurile fiscale pro business din unele țări pun presiune tot mai mare pe factorii de decizie din UE angrenați în ajutorarea economiilor în fața crizei Covid 19.

În ceea ce ar constitui o agresiune legală fără precedent, Comisia Europeană studiază moduri de declanșare a unui instrument convențional, neutilizat încă, pentru a reduce capacitatea multinaționalelor de exploatare a regimurilor fiscale care avantajează afacerile, scrie Financial Times.

Important, inițiativa ar necesita doar sprijinul unei majorități calificate din cele 27 de state membre ale UE cu sprijinul unanim al tuturor țărilor, ceea ce ar limita capacitatea unui guvern de a exercita un veto. Această măsură va trebui, de asemenea, să fie aprobată de Parlamentul European.

Optimizările fiscale făcute de către multinaționale au explodat pe agenda politică în urma pandemiei, deoarece guvernele din întreaga lume cheltuiesc miliarde pentru a-și ajuta economiile. 

Oficiali au declarat pentru Financial Times că planurile juridice ar apela la articolul 116 din Tratatul de funcționare a UE.

Iată ce spune el: În cazul în care Comisia constată că o neconcordanță între actele cu putere de lege și actele administrative ale diferitelor state membre denaturează condițiile de concurență pe piața internă și provoacă din acest motiv o denaturare care trebuie eliminată, Comisia se consultă cu statele membre în cauză. În cazul în care prin această consultare nu se ajunge la eliminarea denaturării în cauză, Parla­mentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, adoptă directivele utile. Pot fi adoptate orice alte măsuri utile prevăzute în tratate.

Surse FT spun că planurile s-ar afla într-un stadiu foarte timpuriu, dar că scopul lor clar este considerearea anumitor regimuri fiscale naționale competitive drept distorsiuni ale pieței unice. Parlamentari consultați de publicație spun că cred că ar fi vorba de regimurile tip paradisuri fiscale, cum au Olanda sau Irlanda. Comisia a refuzat să comenteze.

Însă, după paradisurile fiscale, cele mai prietenoase regimuri fiscale, cu cote unice sau foarte reduse de impozit pe capital sau venituri sunt în Europa Centrală și de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...