Buffett: Ameninţarea de a nu creşte limita de îndatorare este „o armă politică de distrugere în masă”

 Ameninţarea unor politicieni americani de a nu creşte limita de îndatorare a SUA, după ce banii au fost deja cheltuiţi de către stat, este "o armă politică de distrugere în masă" care nu ar trebui folosită, a declarat miliardarul american Warren Buffett, într-un interviu pentru CNBC.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 11:30
Buffett: Ameninţarea de a nu creşte limita de îndatorare este

„Ştiu că a fost folosită şi în trecut, dar am folosit şi bomba atomică în 1945 şi am decis că nu vom mai face niciodată aşa ceva”, a spus el.

Congresul american negociază încă un acord pentru creşterea limitei de îndatorare a SUA, de 16.700 de miliarde de dolari, înaintea termenului limită care este joi. Trezoreria americană a avertizat că dacă nu este majorat plafonul, nu va putea contracta împrumuturi noi peste această limită. O prelungire a blocajului şi incapacităţii SUA de a împrumuta ar putea aduce statul american în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile începând din perioada 22 octombrie – 1 noiembrie.

Buffett a cerut ambelor partide din Congres, Democat şi Republican, să nu folosească limita de îndatorare drept armă.

„Există destule alte arme care pot fi folosite”, a spus el.

În pofida tergiversării negocierilor până în ultimele zile, Buffett a declarat că nu se aşteaptă ca SUA să facă ceva care să-i „afecteze parcursul ireproşabil de 237 de ani”. Dacă s-ar întâmpla, însă, aşa ceva, ar fi „un act de pură idioţenie”, a adăugat investitorul.

Buffet a făcut declaraţii similare legate de limita de îndatorare şi la începutul lunii octombrie. Politicienii ar trebui să înceteze să mai folosească creşterea limitei de îndatorare în negocieri, a declarat Buffett, comparând practica cu ameninţarea lansării unei bombe nucleare.

Miliardarul a spus, la momentul respectiv, că Statele Unite se vor apropia de „limita idioţeniei” în disputa legată de majorarea plafonului datoriilor, dar că nu o vor depăşi, Congresul urmând să rezolve blocajul înainte ca problema să afecteze serios ţara.

Liderii din senatul american au reluat negocierile pentru creşterea plafonului de îndatorare şi deblocarea activităţii unor agenţii ale statului federal, după ce Camera Reprezentanţilor a renunţat marţi la un vot asupra unui plan propriu.

Liderul democraţilor din Senat, Harry Reid, şi cel al republicanilor, Mitch McConnell, au suspendat anterior discuţiile în timp ce Camera pregătea votul. Propunerea din Camera Reprezentanţilor nu a inclus niciuna dintre condiţiile iniţiale ale republicanilor pentru deblocarea activităţii statului şi creşterea plafonului de îndatorare.

Un acord conturat în Senat ar asigura statului finanţare până la 15 ianuarie şi ar suspenda plafonul de îndatorare până la 7 februarie. Trezoreria ar putea folosi măsuri extraordinare să amâne atingerea limitei de îndatorare încă o lună după 7 februarie.

Centrul pentru Politici Bipartizane din Washington estimează că Trezoreria va ajunge în situaţia de a nu mai putea achita la timp datoriile în intervalul 22 octombrie-1 noiembrie. Chiar dacă Trezoreria va putea amâna cu câteva zile data la care va intra în incapacitate de plată, dar nu va putea împinge probabil termenul după în noiembrie, întrucât are programate la sfârşitul lunii octombrie mai multe plăţi mari.

Te-ar mai putea interesa și
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi extreme
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de cod roșu care vizează Grecia, principala destinație turistică de vară a românilor. Temperaturile vor depăși 42 de grade, iar......
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că este foarte probabil ca în luna septembrie să existe o decizie ...
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului ...
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, ...