Bulgaria: gardul de la graniţa cu România va fi gata luna aceasta

Gardul de 133 de kilometri care este în prezent construit la graniţa Bulgariei cu România, în ideea de a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane, va fi gata până la finele acestei luni, a declarat joi ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, pentru postul de televiziune bTV, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 23 aug. 2018, 09:16
Bulgaria: gardul de la graniţa cu România va fi gata luna aceasta

Potrivit lui Porodzanov, gardul va cost 1,1 milioane leva, mai mult decât se estima iniţial, deoarece a fost nevoie să fie folosită o sârmă mai rezistentă.

„Până acum a fost instalat peste jumătate din gard. Ne aşteptăm să recepţionăm alte două livrări săptămâna viitoare”, a spus Porodzanov. Potrivit acestuia, Pesta Porcină Africană se apropie de graniţa Bulgariei. „Cel mai recent focar este la Călăraşi, la 15 kilometri de Silistra. Se apropie. Cehia a luat măsuri similare, instalând un gard electrificat, iar acum România va construi şi ea un gard la graniţa cu Ucraina. Subiectul este unul serios. Sunt deja aproape 800 de focare în România”, a spus oficialul bulgar.

Potrivit autorităţilor veterinare, Pesta Porcină Africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit celor mai recente date comunicate AGERPRES de preşedintele Autoritatea Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 725, acestea fiind active în 10 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...