Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei. Acţiunile FP au stabilit un nou record

Bursa a crescut cu 0,84% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit după prima oră de tranzacţionare un maxim istoric, de 0,708 lei/titlu, iar lichiditatea a fost susţinută în principal de tranzacţii doar cu câteva acţiuni.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 10:50
Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei. Acţiunile FP au stabilit un nou record

Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercurea trecută preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record, iar spre finalul zilei de marţi au atins pragul psihologic de 0,7 lei/titlu.

Evoluţia a continuat şi prima parte a şedinţei de miercuri, când la scurt timp după ora 11:00 au atins un nou maxim istoric, de 0,708 lei/acţiune. La mijlocul sesiunii, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la 0,705 lei, preţ cu 0,71% peste nivelul de marţi, când a fost depăşit pragul psihologic de 0,7 lei.

Operaţiunile realizate în prima parte a zilei cu acţiunile Fondului Proprietatea au cumulat 2,3 milioane lei.

Investitorii nu au reacţionat la datele privind creşterea economică înregistrată în al doilea trimestru de România, astfel că piaţa a fluctuat uşor în prima parte a zilei, rulajele fiind reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

Potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea din al doilea trimestru a fost mai lentă decât dinamica înregistrată în primele trei luni ale anului, când PIB-ul a crescut cu 0,6% faţă de trimestrul anterior.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,86% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,17%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în stangare.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,6%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,4%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), sumă cu 20% peste cea din perioada similară a şedinţei anterioare, de 10 milioane lei (2,2 milioane euro). Peste trei sferturi din rulaj au reprezentat transferuri cu acţiunile Băncii Transilvania (3,5 milioane lei, din care două deal-uri de 2,6 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,3 milioane lei), Transgaz (2 milioane lei) şi un deal cu titluri BRD (1,3 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%, după publicarea datelor privind creşterea economică a zonei euro. Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, cu o creştere eocnomică de 0,3% faţă de primele trei luni ale anului, după o perioadă de un an şi jumătate de contracţie economică, cea mai îndelungată perioadă de declin de la adoptarea monedei unice europene, în 1999.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...