Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei, pentru a şaptea şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti a rămas pe linia ascendentă din precedentele şase şedinţe şi a crescut cu 0,58% în prima parte a zilei de miercuri, indicele general, BET-C, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 11:46
Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei, pentru a şaptea şedinţă consecutiv

În ultimele şapte zile de tranzacţionare indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cumulat cu 5,38%, în prezent fiind la cel mai ridicat nivel de după august 2011. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, BET-C este pe plus cu 17,86%.

În prima parte a şedinţei de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,57%, şi a ajuns cel mai ridicat nivel de după 18 august 2008.

Brokerii cred că evoluţia pieţei este susţinută de investitorii care au redevenit interesaţi de bursă, dar şi de persoanele care au făcut primul pas pe piaţa de capital odată cu oferta Romgaz (SNG) şi care vor începe să cumpere şi alte titluri.

În prima parte a şedinţei de miercuri, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,96%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu numai 0,15% peste ziua precedentă.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,43% şi, respectiv, cu 0,48%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 15,1 milioane lei (3,4 milioane euro), cu 41% sub rulajul din prima parte a şedinţei de marţi, de 25,6 milioane lei (5,8 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,9 milioane lei) şi acţiunile OMV Petrom (1,7 milioane lei, din care un deal de 473.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,37%, la 0,808 lei, iar acţiunile OMV Petrom au urcat cu 1,94%, la 0,474 lei.

În prima oră a şedinţei de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,8115 lei/titlu., preţul fiind cu aproape 48% peste ultima cotaţie de anul trecut, de 0,5495 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,8%, aproape de maximul ultimilor cinci ani, după ce mai multe companii au raportat rezultate peste estimările pieţei pentru al treilea trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit atingerea unui consens cu privire la problema spinoasă a derogării......
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și administratorii
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile ...
Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ...